Планира се въвеждане на проследяваща система за медикаментите в болниците

Пилотният проект ще започне до два месеца, съобщи министър Москов

19.05.2015 | 16:04 Редактор: Ирина Георгиева
Планира се въвеждане на проследяваща система за медикаментите в болниците

Планира се въвеждане на проследяваща система за медикаментите в болниците. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БТА. По думите му системата ще проследява и консумативите, използвани в болничните заведения. Пилотният проект ще започне до два месеца, каза още Москов.

Чрез системата ще може да се проследи колко и какви лекарства и консумативи са постъпили в аптеката на дадена болница, а след това и кой лекар на кого ги предписал. В реално време директорите на болниците ще могат да следят складовата наличност и движението на медикаментите.

По отношение на медикаментите за онкологични заболявания Москов заяви, че ще има ясна система за отчет. Опаковките и ампулите от използваните лекарства ще се събират в малки прозрачни пликове, за да няма съмнения дали са приложени на пациентите. Съдържанието на пликовете ще се проверява от регионалните здравни инспекции. Системата за лекарствата за онкология ще бъде въведена и в частните болници, ако искат да работят по договор с НЗОК.

Болници, в които се лекуват онкологично болни, ще трябва задължително да осигуряват и палиативни грижи - така Петър Москов обясни предвижданото сливане на комплексните онкологични центрове с многопрофилните болници за активно лечение и осигуряването на комплексно лечение на болните, което е заложено в проект на промени в закона за лечебните заведения.

До септември ще има изработени препоръки за лекарствена политика, които ще трябва да се спазват от болниците, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. По думите му, всяка болница ще има система за проследяване на разходите в реално време.