ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.

Общият бюджет на програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства

20.05.2015 | 14:49 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.

ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг в МС. Общият бюджет на програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства.

Програмата на България е сред първата половина от програмите на страните-членки, получила одобрение, посочи министър Танева. По думите й, благодарение на интензивната комуникация с ЕК, екипът на МЗХ успя за пет месеца да изчисти 426- те забележки по първия изпратен вариант на ПРСР 2014-2020 година.

В този програмен период, съгласно одобрената вече Програма, в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1,111 млрд. евро, а 919 млн. евро са предвидени за инвестиции в околна среда и биопроизводство, обяви министърът на земеделието и храните.

"750 млн. евро от общия бюджет са насочени към подкрепа за развитие на публичната инфраструктура по подхода "Лиде"." - каза още тя.

На 14-ти април бе отворена Мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", чийто прием продължава до 8 юни включително, припомни министър Танева.

"Интересът към нея е изключително голям. Заявената подкрепа е значително над бюджета, с който се отвори мярката, което означава, че ще има класиране на проектите и ще има бенефициенти, чиито заявления няма да има как да се одобрят." - допълни министър Танева.

"В момента тече процедура за приемане на Наредба по Мярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски производители", която предвиждаме да отворим в края на месец юни . До края на годината се планира да бъде отворен втори прием по Мярка 4.1 и да бъде отворена Мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти"." - допълни още министърът. 

/Снимка: Архив/