Все повече българи инвестират в имоти зад граница

Интерес към луксозни имоти в Гърция с бюджети над 1 млн. лв.

16.05.2015 | 10:00 Редактор: Йоана Недева
Все повече българи инвестират в имоти зад граница

Пред Йоана Недева в интервю за България Он Ер Никола Стоянов - управляващ съдружник на агенция Лукс Имоти сподели къде инвестират българите в имоти зад граница.

 Към кои чуждестранни пазари се насочва българския купувач?

Българите търсят основно жилища за собствено ползване в Гърция. Иначе като инвестиции основно се насочват към Западна Европа. Пазарът във Великобритания е един добър пример за български клиенти, които купуват с цел инвестиция,  въпреки, че са изключително малко на брой. Просто британският пазар предлага една много добра доходност с едни нови продукти, които излязоха на пазара през последните години, те са малко екзотични за нашите разбирания – те са инвестиции в студентски жилища и паркинги по летища и други подобни, където има гарантирана доходност в рамките на 10% годишно, като тази доходност е гарантирана за 5 години.

 

Още по темата

Можем ли да кажем, че за последната година интересът към чуждестранните пазари на имоти се е увеличил?

Определено интересът е много по-голям, първите години от кризата 2009 до 2013 българските инвестиции в имоти зад граница бяха на минимални нива. Макар че трябва да отбележа - покупките в Гърция никога не са спирали дори и през кризисните месеци. Определено от средата на миналата година и началото на тази интересът към покупки особено в южната ни съседка в северната част на полуостров Халкидики се е увеличил многократно, също и запитванията.  Интересно е да се отбележи, че тази година имаме засилен ръст на имоти в Гърция на над психологическата граница от  1 млн. евро. Има все повече запитвания от хора, които наистина търсят в най-високия сегмент на пазара в Гърция.

 

Интересно, а каква е средната цена на къща в Гърция?

Нашите сънародници сключват сделки в рамките на 150 -200 хил. евро. Това е масовият потребител.  Вече говорейки за луксозни имоти бюджетите са от 400 000 евро нагоре. Като пак ви казвам, тази година имаме много голям брой запитвания за имоти с цени над 1 млн. евро.  Но в Гърция също така има и доста бюджетни предложения.  В рамките на 30 000 до 50 000 евро клиент може да си купи апартамент на пешеходно разстояние от  морето. 

 

Можем ли да сравним нашия пазар и чуждестранния?

Не мога да направя паралел между нашия пазар на имоти и чуждестранния, включително и при луксозните имоти трудно могат да се правят сравнения, просто като стандарт на  имоти и строителство, такива които са строени у нас  през последните години биха могли да се доближат до някои имоти от Западна Европа и чужбина като цяло. Но относно цени, стойност на имота, поддръжка и експлоатация, определено България печели в посока на по-изгодни имоти, по-ниска данъчна тежест. Определено при нас цените са по-изгодни  включително и в луксозния сегмент.

 

Колко време отнема една покупка на имот в чужбина и у нас?

В България покупката може да отнеме малко, в рамките на една седмица, при наличие на добра воля от страните и възможност да се финансира тази покупка.  В Западна Европа сделките се случват доста по-бавно. Процедурите са по-тромави,  дори мога да кажа, че в някои държави бюрокрацията е доста по-голяма. Примерно в Австрия.  Покупката там отнема около 2 месеца.  Основната трудност се състои в набавянето на документите, необходими за сключването на сделката. Също така там и разходите са много по-големи.  Клиентите, които инвестират в чужбина са готови и е задължително да покрият допълнителните разходи по една такава покупка, които най-често са в рамките на още  около 10 % от цената на имота.  Докато в България допълнителните разходи по сделката  са в рамките на 4-5% от цената на имота, както и данъците при нас са доста по-ниски.

Какъв е интересът отвън към българските имоти?

България е на картата на  инвестициите в имоти повече от 10 години. Още 2003-3004г. започнаха да купуват имоти в страната чужденци от Великобритания, Ирландия, след това от  Дания, Полша, Прибалтийските страни. След като започна кризата в Европа през 2008г. пазарът изцяло се обърна към продажби на руски граждани и рускоговорящи клиенти . Определено те доминираха  като чуждестранна група на пазара в България. Това продължи дълги години до  скоро – до началото на  украинската криза, когато Русия се изолира,  определено се заговори за Криза, рублата девалвира поради тези причини руснаците на купуват с толкова големи темпове, дори имаше застой последните месеци. Но мога да отбележа, че от началото на пролетни месеци техният интерес се възвръща след като рублата спечели обратно загубеното и навакса курса, отново имаме не малко продажби на руския пазар. Важно е да отбележа, че руският клиент е основно концентриран в нискобюджетните имоти  и определено клиенти от Западна Европа , от Англия дори купуват в България  с  много по-големи бюджети отколкото руския клиент. Ето защо и ние сме концентрирали своите усилия в посока  на намиране на все повече чуждестранни купувачи, имено от Западна Европа и най-вече от Великобритания.

Какво търсят те на нашия пазар?

Чужденците основно купуват имоти в нашите ваканционни курорти, на първо място морските. Най-голям процент продажби имаме по Южното Черноморие, също и по Северното, районът около Варна. След това следват зимните Банско, Боровец, Пампорово.  Съвсем друга група чужденци купуват градски имоти в София, Пловдив, Бургас и други големи градове на България. Тук една положителна тенденция от последните месеци. Все повече чуждестранни компании се насочват към България с интерес да откриват свои представителства, производства, предислоцират бизнеса си тук дори, кол центрове- всичко това води много нови клиенти чужденци, които или наемат или купуват жилища или бизнес имоти на градските пазар София и Пловдив особено за момента. 

Относно нашия пазар за недвижими имоти. Как се развива той през последната година?

Основният ръст на сделките се наблюдава в София- около 30% увеличение в сравнение с миналата година.   В по-малка степен това важи и за другите градове в страната, въпреки, че пазарът в това отношение е доста фрагментиран. Динамиката, която наблюдаваме в София и Пловдив, почти не се наблюдава в други градове на страната, особено в малките градове. Там пазарът определено стагнира и не се наблюдава нито ръст на сделки, нито ръст на цени.  В София дори има един минимален ръст от 3% на цените. Интересен ръст се наблюдава в наемният пазар при луксозните имоти, като в София доходността минава 5% на година, във Варна обаче се наблюдава около 3 %. Там пазарът е изключително различен от останалата част на България.   Той върви по свой собствен ритъм  и посока. Цените там продължава  да са високи, качеството на строителството е много добро.  Българският купувач все още не се е завърнал на пазара във Варна.

 

Сред  първите места по притежание на собствени жилища ли са българите?

Българите сме на едно от първите места по притежание на собствено жилище, това е така. Аз смятам, че всяко семейство трябва да притежава  собствено жилище, а за българина това е свързано с неговия манталитет, с неговото разбиране за лайфстайл. Той се отнася много емоционално към своето жилище, той е готов да инвестира в него относително големи средства, за да го направи по-комфортен, по-красив и уютен. Всичко това не можеш  да постигнеш  в един имот под наем – ограниченията са много и не е редно да инвестираш прекалено големи суми  и затова българите предпочитат да купуват жилището и го смятат едва ли не като основната си инвестиция  до живот. За мен това е положително.

За или против покупките на имоти с банков кредит?

Улесненото ипотечно кредитиране и изгодните лихви по ипотечните заеми са една от основните причини,  поради която се наблюдава този ръст на пазара на големите градове. Това е нормалният начин като всяка една цивилизована държава, всяка една подобна инвестиция да се финансира чрез ипотечно финансиране. Ние убеждаваме нашите клиенти да ползват такова финансиране и всъщност смятам, че да , препоръчваме ползването на такива услуги. Естествено при нас,  лихвите станаха изгодни, но все още са далеч от европейските нива, в момента в България лихвата е 5-5,5% на ипотечните кредити.  В една страна като Великобритания с толкова развит  имотен и финансов пазар  покупките на имоти се финансират на лихви от 2%. Ако нашите нива се доближат до тези аз смятам, че ръстът на пазара за имоти ще бъде многократно по-висок.

 

Това ли са вашите очаквания от пазара за недвижими имоти за в бъдеще?

Аз не смятам, че докато сме извън зоната на еврото нашите банки ще успеят да достигнат лихвени нива от 2%. Но моята прогноза определено за пазара и във висок и среден сегмент е положителна.  Очаквам добро развитие.

Коя е най-изгодната оферта на пазара? 

За нормалния човек, който си има работа или собствен бизнес, добра покупка е качествен, градски имот, с добра локация и на добра цена. Все още на пазара има добри цени, все още те са конкуренти. Тази година смятам, че ще бъде преломна за пазара на жилищни имоти и определено ще се търси качество, добра локация и архитектура.  Мисля, че тази година е най-подходяща за инвестиране преди по-осезаемото увеличение на цените.

Откъс от интервюто вижте в следващото видео:

 

интервю на Петър Данаилов, директор на РВД за Йоана Недева от Bulgaria ON AIR:

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2015-04-13/trafikat-v-nebeto-nad-balgariya-shte-se-uvelichi-znachitelno
 

интервю на Петър Данаилов, директор на РВД за Йоана Недева от Bulgaria ON AIR:

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2015-04-13/trafikat-v-nebeto-nad-balgariya-shte-se-uvelichi-znachitelno
 

интервю на Петър Данаилов, директор на РВД за Йоана Недева от Bulgaria ON AIR:

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2015-04-13/trafikat-v-nebeto-nad-balgariya-shte-se-uvelichi-znachitelno