Д.Ганев: Възходящия тренд при цените на имоти ще се задържи

Добромир Ганев, управител на Солерс Солюшънс

31.03.2015 | 11:40 Редактор: Дориана Ранкова
Д.Ганев: Възходящия тренд при цените на имоти ще се задържи

Данъка, който ще налага Гърция върху сделки между български и гръцки компании, ще засегне пазара на имоти, тъй като не малка част от сделките са между юридически лица, коментира експертът по имоти Добромир Ганев.

Що се отнася до конкуренцията между българския и гръцкият имот, когато става въпрос за купувач от България, то жилище в Гърция е по-доходоносна инвестиция, въпреки икономическите проблеми в страната. Доста българи в последните години придобиха такава собственост, каза експертът. Жилища и вили са по-търсените типове имоти. Придобиването на собственост в Гърция обаче е по-скоро в сегмента лукс. В последно време обаче покрай нестабилността в банковия сектор, инвестицията в имот става все по-търсена, добави Ганев.

Статистиката сочи, че офис площите у нас за 2014г. са с най-голям ръст като търсене. И у нас и в Гърция, такива имоти се търсят най-вече от чуждестранни инвеститори, които искат да диверсифицират портфолиото си. Такива пазари са интересни, защото са с по-висока доходност, защото са по-рискови. Очакваме интерес и от големи институционални инвеститори и тази година, прогнозира Ганев.

По повод инвестицията в имоти на вторични пазар, чрез акции, облигации и др., Ганев коментира, че такава инвестиция също е обвързана със следене на пазара и на компаниите, които правят инвестициите.

НСИ отчете ръст в цените, макар и малък, но все пак тренда се обръща, заяви Ганев. Той очаква този тренд да се запази, особено в основните градове у нас, където се извършват сделките. Що се касае до Гърция, цените на имотите у нас и в южната ни съседка са много близки. По-скоро драстични промени надолу няма да има.

Още за прозрачността при статистиката и цените на имотите в курортите, може да чуете в следващия видео материал:

Инвестбук, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова