Московски: 30 часа са недостатъчни за взимане на шофьорска книжа

Вероятно трябва да се върнат и полигоните, смята транспортният министър

14.05.2015 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
Московски: 30 часа са недостатъчни за взимане на шофьорска книжа

30 кормилни часа са абсолютно недостатъчни за взимане на шофьорска книжа и придобиване на правоспособност, категоричен е транспортният министър Ивайло Московски.

"Привърженик съм на възможно най-крайните мерки, които ще дисциплинират процеса. На мнение съм, че вероятно трябва да се върнат и полигоните."  - обясни Московски, който така защити "Пътна полиция", която преди ден призова да се върне обучението на полигона за младите шофьори, както и да се увеличат часовете практика зад волана, пише Dnes.bg.

Според тях в момента времето за кормуване е крайно недостатъчно за неопитен човек да се научи да владее колата и затова често се стига до нелепи инциденти.

Катаджиите настояха и за повече часове извънградско и нощно кормуване, тъй като по тъмно и извън населените места стават най-бруталните катастрофи, с най-много жертви. Освен това експертите искат всеки кандидат шофьор да мина и през задължително препитване по техническата част на автомобила.

Московски посочи, че е необходимо да се внесат промени и даже е възложил на "Автомобилна администрация", съвместно с парламентарната Транспортна комисия, да обсъдят такъв вариант.

На последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата разписа текстове, които да бъдат поместени в изцяло нов Закон за движение по пътищата. Част от тях касаят именно младежите, взели книжка. Идеята е непълнолетните, които са навършили 16 години, да могат да шофират с придружител, каквато практика има в редица европейски държави, сред които и Германия.