Бъчварова: Да се отнема шофьорската книжка на водач, причинил средна телесна повреда

Ще бъде предложена такава законодателна промяна

17.04.2015 | 09:33 Редактор: Ирина Георгиева
Бъчварова: Да се отнема шофьорската книжка на водач, причинил средна телесна повреда

Да се отнема шофьорската книжка на водач, причинил средна телесна повреда - такава законодателна промяна ще бъде предложена, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по bTV, във връзка с инцидента с блъснатото дете в Панагюрище, предаде агенция "Фокус". По думите й още на 16 април е обсъдила с главния секретар възможността да се внесе законодателно предложение, според което при инциденти дори със средна телесна повреда, книжката на виновния шофьор да се взема веднага.

"Това е една от възможните мерки. Надявам се в дебата по това предложение да помислим за още. Очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки, макар че границата между правата и справедливите наказания не е ясно очертана." - отбеляза министър Бъчварова.

Вътрешният министър отбеляза, че битовата престъпност е много сложен проблем, който не може да обещае, че ще реши кардинално. Бъчварова не смята, че който и да било министър може да реши изцяло този проблем. По думите й, само МВР не може да реши този проблем, а би трябвало да се обмисли какви са мерките на общинско ниво, местните и добави, че все пак видеонаблюдението е една много добра превенция на такъв род случаи. 

"Битовата престъпност е много сложен проблем, защото е едно съвпадение на поредица от проблеми – социални, образователни, регионални особености. Усилията, които трябва да предприемем са в посока на поредица от действия, свързани с голяма част от политики и системите за видеонаблюдение." -  обясни Бъчварова и добави, че това е доказал своята ефективност способ и е въпрос на добра организация да се изградят такива системи. 

"Няма политика да се затварят очите пред тези престъпления. Колкото и да се опитва едно правителство да полага усилия, стигайки до границата на правомощията на съдебната власт, то спира там." - заяви Бъчварова.

/Снимка: Архив/