От днес листовките ще се решават и на таблети

Най-малко 25% от кандидат-шофьорите трябва да полагат изпит за шофьорска книжка на компютър със сензорен екран.

01.03.2013 | 11:38 Редактор: Ралица Пейчева
От днес листовките ще се решават и на таблети

От днес изпитите за шофьорска книжка ще се провеждат с таблети. По електронен път ще се отчитат и резултатите. Към момента обаче само около 25% от кандидатите за свидетелство за управление на автомобил ще могат да се възползват от устройствата. Останалите ще решават листовките на хартия, както досега.  

Намерението на транспортното министерство е от началото на 2014 година 50% от тестовете да се извършват на таблети, от 2015 – 75 на сто, а от 2016 абсолютно всички теоретични шофьорски изпити да бъдат провеждани на тези устройства.

„Целта на проекта за електронизация на шофьорските изпити е да се намалят възможностите за корупция и преписване“, обясни директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Валентин Божков пред БНР. Според него таблетите ще са от полза за курсистите, които се явяват на изпит, защото при допусната грешка ще могат лесно да я поправят.

Таблетите ще бъдат осигурени от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Ревизията на отговорите, които са попълнени от кандидатите, ще става веднага, след като се натисне бутон за приключване на изпита.

Хората, които се явяват на листовки, предварително ще заявяват дали искат да бъдат тествани на таблет или на хартия. Така предварително ще се формират групи още от школите за обучение и никой няма да бъде изненадан или стресиран, ако му се падне таблет. Цената за полагане на теоретичен изпит остава непроменена – 20 лева. Божков уточни още, че ако интересът към модерните устройства е много голям, технически е възможно и половината от кандидат-водачите в една група да натискат виртуални бутони с отговорите. До този момент са закупени 300 таблета.

Преди повече от година Министерството на транспорта обяви обществена поръчка за 55 млн. лева за отпечатването на новите листовки (които са в сила от есента на 2011), за изработването и поддръжката на електронната система за проверка на отговорите, както и за закупуване на таблети. Конкретния брой на необходимите устройства така и не бе обявен. Очаквано, компанията "Демакс" АД на бившия депутат от БСП Петър Кънев и съветник на Георги Първанов спечели проекта.

Заради необичайно високите изисквания при обявяването на поръчката неговата фирма бе на практика единственият явил се кандидат. "Демакс" се занимава основно с полиграфия, а доставката и софтуерното оборудване на таблетите (на стойност 8.2 млн. лева) е възложена на подизпълнител – дъщерното дружество "Демакс Пи Ди Ай" АД.

Технологични експерти обясниха за Bulgaria On Air, че въпросният софтуер не би струвал повече от 70-80 хиляди лева. Пазарните цени на различните марки таблети в момента пък са от 300 до 1600 лева. От транспортното министерство не  уточняват и защо е необходимо изпитът да се провежда именно на таблети, а не на обикновени компютри.