Обмисля се нов иновативен механизъм за финансиране на ВиК - сектора

Реформата на ВиК - сектора трябва да се реализира до края на 2016 г.

12.05.2015 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Обмисля се нов иновативен механизъм за финансиране на ВиК - сектора

Обмисля се възможност за прилагане на иновативен механизъм за финансиране на ВиК-сектора - така наречените водни бондове (облигации). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция за ВиК сектора. По думите й този механизъм вече пилотно се прилага в Италия, съобщи БТА.

"В Италия, както и в повечето страни, където секторът ВиК е недофинансиран и европейските средства за него не са достатъчни, е разработен подобен инструмент в рамките на тези за финансов инженеринг, който включва в себе си издаването на водни бондове - облигации." - уточни министър Павлова пред журналисти.

"Става дума за няколко водни дружества - както в България има окрупняване на ниво област. Това може да са няколко области, които да се обединят на ниво дружество, и то да емитира такива бондове, които се пускат на борсата. По този начин се осигурява допълнителен финансов ресурс за инвестиции в пречиствателни станции, водопроводи и канализация, и в дългосрочен план те се откупуват." - допълни министър Павлова.

Досегашните инструменти за финансов инженеринг се реализираха с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), припомни регионалният министър.

"В Италия схемата с бондовете е направена от ЕИ." - отбеляза министърът и допълни, че страната ни ще разчита да проведе по темата преговори с представители на фонда и да получим предложение за съответните модели за реализация на идеята.

В отговор на въпрос дали новата схема няма да се превърне във вид общинска задлъжнялост, министърът уточни, че не става дума за общински дълг.

Идеята е чрез Асоциацията на ВиК да се подкрепят водните дружества да издадат бондовете за сметка на активите, които ние им делегираме да управляват, срещу инвестициите и срещу подобряването на инфраструктурата и намаляването на загубите на вода, а не да задължим общините, коментира министър Павлова.

Новият механизъм може да се въведе най-рано след структурирането на операторите с преостойностени активи, едва след това те ще могат да ги залагат и по тази причина според министър Павлова като инвестиция това не може да се случи преди 2018 г. 

2015 и 2016 г. ще са транзитни и новите бизнес планове във водния сектор ще започнат от 2017 г., коментира министър Павлова. Според нея на този етап няма причина за увеличение на цената на водата. Може да мърда с 0,01 стотинка в рамките на сегашния механизъм, допълни министърът.

"Предстои да бъде направено предложение за намаляване на прага на поносимост от сегашните 4% на 2,5%. Намаляването на този праг се предлага не само защото цената на водата трябва да е социално поносима, но и защото при подготовката на финансовите анализи ВиК дружествата като бъдещи бенефициенти и като структури, които трябва да съфинансират, да може да направят това при нисък праг на поносимост и те да може да получат по-висок процент безвъзмездна помощ от еврофондовете. Това ще даде възможност да не се изисква драстично увеличение на цената на водата до 4%, а само до 2,5%." - смята министър Павлова. 

Това е много важно като съчетание поне до 2020 г., когато ще имаме европейски ресурс от 2,5 млрд. лева във ВиК мрежата, отбеляза Лиляна Павлова.