10 млрд. лв. европари от общо 32 млрд лева вече са на разположение на България

Кристалина Георгиева похвали правителството за досегашната му работа

10.05.2015 | 16:32 Редактор: Ирина Георгиева
10 млрд. лв. европари от общо 32 млрд лева вече са на разположение на България

10 милиарда лева европейски пари от общо 32 милиарда лева за следващите седем години вече са на разположение на България да служат на гражданите. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на посещението си в Черногорския манастир "Св. Св.  безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци, предаде БТА.

Еврокомисарят похвали правителството за досегашната му работа и подчерта, че за последните шест месеца страната ни е върнала доверието на Европа към себе си, повишено е използването на европейските фондове.

"Успешното усвояване на европейски средства ще помогне за вдигане на икономиката на крака и увеличаване на духовността." - обясни Георгиева. 

Бойко Борисов даде положителна оценка на работата на кабинета в отговор на журналистически въпрос. По думите му най-голяма реформа, случила се в България, тази в инфраструктурата и строителството. В сектор "Сигурност" реформата е завършена, допълни Борисов.

"Внимателно със синдикати, работодатели и министри се пипа всеки детайл на пенсионната реформа, защото се предлага до 2048г. Окончателният й вариант ще гарантира пенсиите на българите." - каза Борисов.

В сферата на здравеопазването се реализира реформа и тя също трябва да се извършва внимателно, защото 25 години там нищо не е правено, допълни Борисов. Той определи като изключително важна и духовността. 

Борисов изрази съжаление за жертвите в Македония. По думите му ситуацията в съседната ни държава показва колко важно е да има политическа стабилност.

"България е свикнала - от една страна Украйна, Крим, от друга - Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия. Македония ни е много скъпа, много важна и службите ежечасно докладват ситуацията." - допълни премиерът и изрази надежда тя да бъде регулирана.

По отношение исканията на полицейските синдикати премиерът коментира, че има две важни неща, за които те претендират и с които правителството може да се съобрази.

"За последния програмен период са сключени 189 договора на стойност 68 000 000 лв. за финансиране на православни църкви и манастири и очаква 80 процента да бъдат изпълнени." - допълни директорът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Бойко Борисов, Кристалина Георгиева, Румяна Бъчварова и Десислава Танева присъстваха днес на откриването на 5-километровия път и новото крило на Черногорския манастир.