Тихомир Безлов: Унгария и Румъния срещат проблеми в създаването на единна приходна администрация

Опитът да се подобри събираемостта на приходите у нас е от началото на прехода, коментира експертът

07.05.2015 | 10:21 Редактор: Мариета Иванова
Тихомир Безлов: Унгария и Румъния срещат проблеми в създаването на единна приходна администрация

Опитът да се подобри събираемостта на приходите у нас е от началото на прехода, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той допълни още, че моделът на обединяване на приходни администрации среща трудности при прилагането му в страната като Унгария и Румъния.

„Самите субкултури на двете приходни институции – НАП и митниците, са враждебни една към друга  и трудно си сътрудничат,“ посочи още той.

Попитан как може да бъде изпълнен призивът на еврокомисаря Кристалина Георгиева да се дадат гаранции, че случилото с КТБ няма да се повтори Безлов коментира, че това може да се постигне на първо място с  „една независима централна банка“.

„Ние обещаваме да направим един стрес-тест на българската банкова система. А сред хипотезите защо толкова се отлага, е и тази, че има и други банки, които са в рискова ситуация и им се дава време да се стабилизират,“ сподели експертът.

„Очевидно се знаят проблемите в България, и ние ги знаем, и чуждите представители на финансови свят ги знаят. Въпросът е какво може да се случи оттук нататък.

Всички макроикономически данни показват, че България се движи доста по-добре от очакваното. Новина номер едно са приходите- не само като събираемост на приходната администрация, но и като европейските фондове, които влиязоха в страната, очевидно правят голяма разлика с предходното управление“, коментира той.

Цялото интервю може да видите от видео файла.