Има нужда от универсална рамка срещу риска от бедствия: Кристалина Георгиева

15.03.2015 | 13:42
Има нужда от универсална рамка срещу риска от бедствия: Кристалина Георгиева

Светът има нужда от универсална рамка за действие срещу риска от бедствия, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева в Сендай, Япония.

Кристалина Георгиева участва в третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия в японския град Сендай /14-18 март 2015.

"Светът има нужда от универсална рамка за намаляване на риска от бедствия, към която всички да подходят отговорно", призова заместник-председателят на ЕК.

Ангажиментът на международната общност трябва да бъде регламентиран и насочен в подкрепа на най-уязвимите членове на обществото, предложи още Кристалина Георгиева.

Вицепрезидентът на ЕК призова за по-ефективно използване на средствата, "тъй като всяко евро, инвестирано в превенция, спестява между четири и седем евро за справяне с последствията от бедствията, когато те настъпят".

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия има за цел да приеме документ, който да наследи Рамката за действие Хиого 2005-2015.

Кристалина Георгиева е един от тримата Глобални лидер на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия. Тя е носител на тази титла редом с президента на Финландия (2000 – 2012 г.) Тария Халонен и президента на Индонезия (2004 – 2014 г.) Сусило Бамбанг Юдойоно.

/Снимки: пресцентър на ЕК - Сендай, Япония, 14-15 март 2015/