На 8 май ще бъде готова отсечката на метрото до Бизнеспарк София

Очаква се с около 20% трафикът да намалее

28.04.2015 | 15:22 Редактор: Ирина Георгиева
На 8 май ще бъде готова отсечката на метрото до Бизнеспарк София

На 8 май ще бъде готова отсечката на столичното метро от "ж.к. Младост 1 - „Бизнеспарк София", съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на проверка на изпълнението на проекта, предаде репортер на агенция „Фокус”.

"Очаква се с около 20% трафикът да намалее. Смятам, че това ще се случи, защото хората чакат с нетърпение пускането на метрото. Очаква се около 42 – 45 хил. души да ползват допълнително метрото след 8 май. Това е сериозно постижение, което от своя страна ще намали ползването на автомобили и очакваме около 7 000 това вредни емисии годишно да бъдат намалени. Непрекъснато повтарям този факт, но това е работата ни в перспектива – чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха на големия град." - обясни Фандъкова.

Очаква се на ден да има с 8000 автомобила по-малко, допълни Фандъкова. Тя подчерта, че това е европейски проект, който се финансира по ОП „Транспорт”.

"Такива проекти се изпълняват и в други европейски столици, но такъв комплексен цялостен подход с наземна част няма почти никъде." - допълни тя. 

"Проверката за сега ни удовлетворява. На 5 май ще мина, за да видя какво се случва, тъй като сме се разбрали да няма повече строители и да няма нищо наземно." - отбеляза кметът на Столична община.

"Предстои затрудняване на движението до "Цариградско шосе", когато правим разширенията, а крайният срок за приключване изцяло на работата по бул. "Ал. Малинов" е края на месец август, допълни Фандъкова. 

Йорданка Фандъкова добави, че в столицата освен централните булеварди покрай метрото се ремонтират ивътрешно кварталните улици, като това става по заявка на районните кметове и така се разпределят задачите.

Тези ремонти са започнали преди седмица.