Засилено проверяват автобуси и товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево

Акцията е част от общата концепция на всички държавни институции за контрол по границите

27.04.2015 | 08:50 Редактор: Мариета Иванова
Засилено проверяват автобуси и товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево

На ГКПП "Капитан Андреево" се извършва проверка от служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" на тежкотоварни автомобили и автобуси, влизащи от Турция, за нерегламентирани превози на пътници, предава БТА.

Инспекцията започна в четири часа тази сутрин, съобщи пред журналисти на граничния пункт министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той уточни, че проверката е част от общата концепция на всички държавни институции, които осъществяват контрол по границите.

Московски добави, че на "Капитан Андреево" в момента са разположени две мобилни лаборатории, като едната е за проверка на тежкотоварните автомобили, а другата - за автобусите.

До 7 часа тази сутрин са проверени 47 превозни средства и са съставени 15 акта. Констатирани са пет основни нарушения, сред които нередности в тахографските документи и липса на преводи на свидетелства за правоуправление.

Министърът посочи още, че предстои засилен контрол от мобилни групи и на другите гранични пунктове.

Ивайло Московски отбеляза, че са постъпили сигнали от няколко асоциации на превозвачи в България за нерегламентирани превози на пътници, които се осъществявали предимно в неделя и понеделник. Това е и причина за днешната проверка, посочи министърът. Според него, когато всички държавни институции се обединят за сериозен контрол, в голяма степен ще се намалят нерегламентираните превози.

При установяване на нерегламентиран превоз на пътници глобата за първо нарушение е 1 500 лева, а при второ - 3 000 лева, съобщи директорът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, който също е на граничния пункт. Той уточни, че при първо нарушение превозното средство се спира от движение за шест месеца на наказателен паркинг, а при второ - за една година.

За миналата година са установени общо 125 такива нарушения, а от началото на тази година броят им е 43.