Борисов: Масовото изтребление на арменците трябва да бъде признато

Представители на турското посолство у нас слушаха дебата в залата от балкона на НС

24.04.2015 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Масовото изтребление на арменците трябва да бъде признато

"Историята и жертвите, които са свързани с този ден, трябва да се помнят. Масовото изтребление на арменците трябва да бъде признато и аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока. Политическа Партия ГЕРБ не е партия, която може да остане безразлична към подобни исторически факти." 

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

На 24 април Парламентът разглежда декларация за признаване на арменския геноцид. По предложение на депутатите от Атака тази точка отново стана първа в дневния ред, преди да започне редовния парламентарен контрол. 

"Това, което говорихме - че историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. Не само на техните, но и на българските, разбира се, такива." - допълни Борисов пред журналисти в парламента, предаде БТА. 

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна:

"Казах много ясно - това е българската дума или българските думи, или българският речник за геноцид." - посочи Борисов.

Представители на турското посолство у нас слушаха дебата в залата от балкона на НС. 

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми, допълват от Dnes.bg. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия са ни ударили много. 

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че 24 април е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история.

"Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде." - каза той.

Кънев още на 23 април протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. На 24 април той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Чуйте изказването на премиера Борисов: