Имало ли е геноцид над арменците и как е политически удобно да се чете историята ?

Вартануш Топакбашян за споровете между Турция и ЕК, след изявлението на папа Франциск, че клането на арменци в Османската империя преди 100 г. е първият геноцид на ХХ век, както за това кога България ще излезе с позиция по този казус

17.04.2015 | 10:00 Редактор: Кармелита Тонева
Имало ли е геноцид над арменците и как е политически удобно да се чете историята ?

Светла Петрова: Едно изказване на папа Франциск навръх православния Великден миналата неделя обиколи световните медии и разпали дипломатически скандал.”Първият геноцид на 20 век”-така назова папата  и безапелационно изравни с нацизма и сталинизма масовите кланета и насилственото депортиране на  арменците в Османската империя по време на Първата световна война.

Думите му предизвикаха острата реакция на турската държавна власт-премиерът Давутоглу ги нарече”пристрастни и неуместни”,а президентът Ердоган призова Светия отец „да не повтаря тази грешка”.

Въпреки че в началото на миналия век България съчувствено е приютила десетки хиляди арменци,бягащи от терора в Турция,страната ни и до днес не е признала официално арменския геноцид.

Тези дни стана ясно,че  100 български интелектуалци са се включили в  подписка с такова искане - кои са имената в нея и как ще бъде отбелязана на 24-ти април 100-годишнината от трагичните събития  - коментар в от Вартануш Топакбашян, главна редакторка на в.”Ереван”.