БНБ ще обжалва датата на неплатежоспособността на КТБ

Начална дата на неплатежоспособност да бъде определена датата 30 септември 2014 г., заявяват от БНБ

24.04.2015 | 15:03 Редактор: Ирина Георгиева
БНБ ще обжалва датата на неплатежоспособността на КТБ

БНБ ще обжалва в законовия седем дневен срок решението на СГС от 22 април 2015 г., с което съдът обяви КТБ АД в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. – датата на вземане на решение от УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, съобщиха от Централната банка..

Позицията на БНБ е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, УС на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.

От пресцентъра на БНБ коментираха и излъчения видеоклип в предаване "Господари на ефира", в който управителят на БНБ Иван Искров и мажоритарният собственик на обявената в неплатежоспособност КТБ Цветан Василев изпълняват в дует песента "Назад, назад, моме Калино" по този начин:

"Използваме случая още веднъж да заявим, във връзка с излъчен видеоклип в предаването „Господари на ефира”, че управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона. Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка."