Съдът обяви фалит на КТБ и прекрати дейността й

За дата на начало на неплатежоспособността е обявен 6 ноември 2014 година

22.04.2015 | 13:01 Редактор: Ирина Георгиева
Съдът обяви фалит на КТБ и прекрати дейността й

СГС обяви несъстоятелност на КТБ и прекрати дейността на банката. В решението на съдия Иво Дачев се определя началната дата на неплатежоспособността - 06 ноември 2014 г.  -  денят, в който БНБ отне лиценза на КТБ за банкова дейност.

От СГС съобщиха, че решението подлежи на незабавно изпълнение от датата на постановлението му. Може да се обжалва и протестира пред САС в седмодневен срок от връчване на препис от същото.

"Съдът постановява започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността на КТБ." - пише в решението.

Основният акционер "Бромак" АД протестира решението на първа инстанция като счита, че съдът тълкува закона неправилно. Според адвокат Менко Менков Бромак е внесла в САС иск за обжалване на отнетия от БНБ лиценз на КТБ и не би следвало преди произнасянето на съда за лиценза на банката, първата инстанция да я обявява във фалит.

Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни, допълни министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БТА. По думите му започват сложни процедури, които в рамките на съда ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на банката - всички вложители, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число и най-големият кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени.

"Ще положим всички усилия за това всички сделки, които пряко или косвено увреждат имуществото на КТБ в несъстоятелност, или привилегирован един кредитор пред друг, да бъдат оспорени пред съда, без значение чие име стои като титул в договорните взаимоотношения - дали това е на Вежди Рашидов или на някой друг по-известен или по-малко известен български гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ в несъстоятелност." - заяви министър.

Репортаж по темата на Васил Детелинов.