Бюджетната комисия реши Сметната палата да одитира Банковия надзор на БНБ

23.04.2015 | 19:56 Редактор: Пролетина Съботинова
Бюджетната комисия реши Сметната палата  да одитира Банковия надзор на БНБ

До края на август Сметната палата трябва да извърши одит на дейността на Банковия надзор в Българска народна банка за периода 2012-2014 г. Това реши парламентарната комисия по бюджет и финанси. Проверката ще обърне специално внимание на инспекциите, извършени в Корпоративна търговска банка. 

Предложението беше изготвено съвместно от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, Румен Гечев от БСП-лява България, Мартин Димитров от Реформаторския блок и Емил Димитров от Патриотичния фронт. "За" гласуваха всички членове на бюджетната комисия, с изключение на представителя на Атака. Вносителите изтъкнаха, че във всичките изминали месеци така и не са получили отговор от Българската народна банка защо надзорът по отношение на Корпоративна търговска банка се е провалил.

"Дали става въпрос за човешки грешки, или за системен проблем, никой не може да каже. Иначе, представете си, ако не дай си боже, тези пробойни продължават да съществуват ако те са системни. плюс че са вероятно и човешки фактор и не бъдат решени като казуси, това означава потенциално подобен казус да се случи отново" , коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"Хубаво е установявайки, тези системи по които работи банковия надзор, специално да обърнете внимание при инспекциите на КТБ, дали има различия в подход, който е извършвал надзора с останалите банки и банка КТБ ",  заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

"Има едно нещо, по което няма никакво съмнение, че това рухването на КТБ не е по пазарни причини, а по съвсем други", това коментира Румен Гечев от БСП Лява България.

ДПС одобри решението одита да се възложи именно на Сметната палата, а не да се създаде поредната безплодна временна анкетна комисия, в която липсват експерти. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков  изрази категорична позиция, че институцията има капацитета и ресурса да се справи с одита на централната банка. Цветков обеща, че ще бъдат проверени отношенията между управителния съвет на Българската народна банка и надзора, както настояват депутатите. 

"Възнамеряваме да привлечем и външни експерти, специалисти в банковия сектор, които да ни подпомогнат за по-качественото извършване на одита. Искам да ви уверя, че тези въпроси, които се поставиха, задължително ще бъдат в обхвата на одита : отношението на банковия надзор към управителния съвет, цялостната система за вътрешен контрол и вътрешни механизми. И най-вече като цел си поставяме, да се установи дали има различен подход по отношение на този банков надзор по отношение на различните банки" , това обеща председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Заради опасенията на председателя на Сметната палата, че три месеца няма да са достатъчни за подобна обстойна проверка, депутатите приеха в процес на одита при нужда, срокът, в който документът трябва да се внесе в парламента, да бъде удължен до 30 септември.