Цацаров: Промените в Конституцията да се случват с тези на процесуалните закони

Първо ВСС и след това парламента да контролират главния прокурор, коментира още той

17.04.2015 | 12:50 Редактор: Мариета Иванова
Цацаров: Промените в Конституцията да се случват с тези на процесуалните закони

Промените в Конституцията трябва да вървят ръка за ръка с промените в процесуалните закони, заяви пред журналисти във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров, предава БТА.

По думите му промяната не може да се случи без да бъдат променени основните правила, по които работят съдът и прокуратурата.

Според него спрямо главния прокурор трябва да бъде упражняван контрол първо от Висшия съдебен съвет и после от парламента.

По думите на Цацаров  пускането на съдия Румяна Ченалова под парична гаранция ще бъде протестирано от прокуратурата. Той отбеляза, че прокурорите работили по този случай, са си свършили работата и им даде оценка "повече от добра".

Цацаров коментира, че не е съгласен прокурорите да се избират пряко, защото не е ясно кой би могъл да финансира такава предизборна кампания.

Той посочи, че част от промените в Конституцията могат да бъдат направени и от обикновено Народно събрание и те са посочени от Конституционния съд.

"Промяна, която може да бъде извършена само от Велико народно събрание, но е направена от обикновено Народно събрание би срещнала отново Конституционния съд", смята той.

Цацаров каза, че до седмица ще има резултати по разследването на взривовете в Иганово. По думите му по този случай има твърде много съвпадения.

Той призова служители от Министерството на икономиката и от Министерството на отбраната " да спрат спекулата" с даване на версии и изнасяне на факти.

Главният прокурор отбеляза, че до седмица се очакват и обвинения по случая със загиналите работници в хотел "Вероника" край Варна.

В сградата на Учредителното събрание във Велико Търново Сотир Цацаров връчи дипломите на 130 студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет.