Текстът на новия Закон за обществените поръчки е готов, съобщи Томислав Дончев

Амбицията е новият закон да излезе в сила от 1 януари 2016г.

16.04.2015 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Текстът на новия Закон за обществените поръчки е готов, съобщи Томислав Дончев

Текстът на новия Закон за обществените поръчки е готов, заяви вицепремиерът Томислав Дончев за bTV, предаде агенция Фокус.

"Имаме ангажимент на първо място да транспонираме новото европейско законодателство, новите директиви в сферата на обществените поръчки до април 2016 година, но амбицията ни е новият закон да излезе в сила от 1 януари 2016 година." - обясни той.

Законът в момента е в режим на обществено обсъждане и дори има публикуван текст, който може да се види, коментира Дончев. Според него новият закон е много по-добър от стария, като той го сравни с кърпена дреха.

"Много от грешките, които се допускаха бяха свързани с това, че законът е изключително сложен. Тези дефекти ще бъдат отстранени от новия закон. Като политическа задача е текстът да бъде толкова прост, колкото може да бъде. Купищата документи се заменят с една декларация, много повече служебни проверки се правят. Илюзията, че един закон може да регулира до съвършенство и да избегне всякакви грешки е същата като да си мислим, че ако напишем учебник по етика всички хора ще станат добри." - обясни Томислав Дончев. 

 

Относно обществените поръчки той заяви, че преди още две или три години са положени специални усилия много сериозно част от контрола да бъде предварителен и документацията да се преглежда предварително преди поръчката да се обяви.

"Това е с оглед желанието ни да хващаме грешките преди да са се случи, защото когато се случи - тя струва скъпо." - добави той. 

/Снимка: Архив/

Прочетете още новини от България тук.