Плевнелиев няма да ходи в Москва на 9 май: ZN

21.03.2015 | 12:16
Плевнелиев няма да ходи в Москва на 9 май: ZN

/Снимка: bgonair.bg - Руската църква в София, 19 март 2015/

Президентът Росен Плевнелиев е получил покана за тържествата в Москва за 9 май, но не планира да ходи, съобщава украинската агенция ZN.ua, цитирайки пресслужбата на президента в София.

Не се посочват причини за решението, съобщава изданието.

Руските власти са получили 30 потвърждения от държавни лидери за участие на тържествата на 9 май, който в Русия се отбелязва като Ден на победата във Великата отечествена война.

Русия е поканила 69 ръководители на държави и правителства, няколко международни организации и е получила 30 потвърждения, каза министърът на външните работи Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Темата неотдавна се обсъди на заседанието на организационния комитет Победа, под председателството на президента Владимир Путин. Поканихме 68 държавни ръководители, няколко международни организации, включително ООН, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и ЕС“, каза Лавров в интервю Вести в суботу със Сергей Брилев.

Ще присъстват „всички партньори на Русия от ОНД, БРИКС, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави – Сърбия, Гърция, Кипър“ изброява Лавров.

Според него потвърждение има от ръговодителите на ЮНЕСКО, Съвета на Европа.

По-рано стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел се е отказала за отиде в Москва за 9 май заради Крим и Донбас.

Отказ да присъстват има от Полша, Литва, Латвия и Естония. Президентът на САЩ също няма да бъде в Русия за празника. Все още не е ясно дали Франсоа Оланд ще ходи, премиерът на Великобритания също не е потвърдил, съобщава ZN.