Министър Горанов: Няма пари за увеличение на заплатите в съдебната власт

Да се промени Законът за съдебната власт и така заплатите на магистратите да се изчисляват по друг начин, предложи той

26.02.2015 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева

Няма пари за увеличение на заплатите в съдебната власт, както иска ВСС, заяви финансовият министър Владислав Горанов, предаде BBC. Той беше поканен на заседанието на съвета по повод искане за актуализиране на заплатите на магистратите - повишение около 12%. Това са около 24 милиона лева. Те на са актуализирани през последните почти три години, обясниха от съвета.

"Може само да се печатат пари, може само Мая да ги печата." - посочи Горанов пред членовете на ВСС

Да се промени Законът за съдебната власт и така заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин, предложи финансовият министър. 

"Ако напишете в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил." - отбеляза Горанов.

Има неадекватности в тарифата за съдебните такси, отбеляза на свой ред членът на ВСС Юлиана Колева. Така например, за много тежки дела се плащала такса едва от 50 лева. Събираемостта на вземанията е друг проблем, според нея, който стои между ВСС и НАП. Става дума за разноски, които се правят за правораздаване. 

Министър Горанов на свой ред заяви, че е изкушен да предложи промяна на тарифата за съдебните такси.

"Трябва да се търси балансът между достъпа до правосъдие и реалната цена на услугата, която се предлага на обществото от страна на съдебната власт. Все пак трябва да има стъпка в тази насока. Затова ще имам и разговор с правосъдния министър." - допълни финансовият министър.

Може да се обсъди увеличение на номиналните такси, за сметка на пропорционалните, намекна финансовият министър и обвърза темата със съдебните такси с качеството на правосъдието.

Според члена на ВСС Румен Георгиев възражението "няма пари" от страна на Горанов е несъстоятелно.

"Ние не сме правителство на съдебната власт и затова трябва да взаимодействие с всички останали. Нужно е съотношение и отношение между властите, за да има държава." - добави Георгиев.

Той не се съгласи с министър Горанов, че правосъдието е услуга и заяви, че съдебната система не може да бъде на самоиздръжка. Около 35 милиона са несъбраните от НАП средства на съдебната власт миналата година, обясни Соня Найденова. Съдебната власт не е търговско дружество. Тя е част от държавата, продължи колегата й Каролина Неделчева.

"Не мога да приема, че вчера в НС се водеше дебат за дълг от 16 милиарда лева, днес говорим за увеличение на заплатите в съдебната власт с 12%." - отговори Владислав Горанов. 

"Да не мислите, че на Христо (Иванов - бел.а.) му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан." - продължи финансовият министър.

Поддържането на високо заплащане на магистратите е свързано с добро качество на правосъдието, посочи Христо Иванов. Той се обяви за набелязване на стъпки за търсенето на необходимите средства и предложи до края на следващата седмица да започне публична дискусия за съдебните такси

Проблемите ви не са ми чужди, каза Владислав Горанов. Той подчерта обаче, че не се измерват реално средствата, които обществото плаща, за да получи качествено правосъдие. Нищо не налага увеличение на заплатите, каквото пише в закона за съдебната власт, заключи финансовият министър. 

Репортаж на Васил Детелинов.