Живко Георгиев: Подкрепата на АБВ на договора за дълга е до голяма степен самоубийствена

Подобни ходове са непозволени, ако си нов политически проект, коментира социологът

26.02.2015 | 12:04 Редактор: Мариета Иванова
Живко Георгиев: Подкрепата на АБВ на договора за дълга е до голяма степен самоубийствена

Позицията на АБВ да подкрепи договора за емитиране на облигации за 16 млрд. лева беше едно от най-необяснимите неща, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air социологът Живко Георгиев. В този смисъл по думите му заявеното намерение на председателя на политическа партия АБВ Георги Първанов да подаде оставка е „логично“

„Не, че не мога да предвидя някакви основания, но ако искаш да изграждаш нова идентичност, особено ако си нов политически  проект, това са непозволени ходове“, коментира Георгиев.

По думите му подкрепата на АБВ е „някаква българска форма на договаряне, на споразумения, в края на краищата-задкулисни“, тъй като „не виждаме достатъчно аргументи за публично обяснения на ситуацията. - „Навярно сега някой ще се намери да ги обясни, но във всички случаи, това е грешка. До голяма степен самоубийствено за АБВ“, коментира Георгиев.
По думите му единствено ДПС като „стар, опитен играч, може да си позволи подобни ходове и навярно с по-добра цена за себе си . Останалите ще бъдат употребени“.

Той подчерта, че колкото по-бързо новите политически играчи бъдат разпознати като „един от всички останали, толкова по-безнадеждна е тяхната ситуация“.

Георгиев посочи, че упреците, че ГЕРБ се договаря с ДПС засега не влияят на репутацията на  управляващите.

Вижте цялото интервю от видео файла.