Г. Минасян: Подкрепата за дълга дойде след като Борисов заплаши с оставка

проф. Гарабед Минасян, икономист, и Иво Тодоров, АБИ

26.02.2015 | 11:33 Редактор: Дориана Ранкова
Г. Минасян: Подкрепата за дълга дойде след като Борисов заплаши с оставка

 

Проф. Гарабед Минасян коментира подкрепата на АБВ и ДПС за ратификацията на договора на правителството за дилърство с четири банки за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро, като припомни думите на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка ако не се гласува предложението. Според него така той е намерил слабото им място.

Според Иво Тодоров (Асоциация на българските износители) това гласуване е било положително за България по чисто икономически причини, по негови думи, а икономиката е тази, която движи политиката. Но вижда проблем в бедното първоначално обяснение на структурата на идеята. Основен акцент в правилната посока на управление на правителството, Тодоров вижда в реформа на администрацията, тъй като в този формат е "неефективна, непродуктивна и е една черна дупка, в която потъват уникални пари", тъй като тези пари, които трябва да се похарчат за минали задължения (12 млрд. лв.), не са използвани от българския бизнес, а от държавата. А държавата, допълни Тодоров, е доказано лош управител на пари.

Проф. Минасян също подкрепи дълга като понятие, само ако съумеем да използваме чужди пари в свой собствен интерес. Когато става въпрос за държавен дълг, икономистът от БАН допълни, че е редно да направим разчет колко е помогнал дълга за динамиката в икономиката. Той даде и статистика олицетворяваща това - средният процент на нарастване на дълга за последните 5 години е 18.5%, докато средният прираст на БВП е 1,3%. Което означава, допълни икономистът, че всеки процент ръст на икономиката ни изисква 15% ръст на задълженията на държавата.

По повод коментара на финансовия министър Владислав Горанов за нежеланието му да се вдигат данъците като мярка за пълнене на хазната, Иво Тодоров защити тази теза, като заяви, че на преден план трябва да дойде оптимизация на администрацията и съкращаване на разходите преди да се говори за данъци. Той припомни и спада на събираемостта при определен момент на покачване на данъчното бреме и защити плоския данък като основа за излизане на голяма част на бизнеса на светло. Проф. Минасян обаче се обяви като противник на плоския данък и не сподели приноса му за осветляване на икономиката. Той не вижда като "благотворителност" плащането на данъците и укриването е проблем на администрацията, която не си върши добре работата.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: