Представители на ЕК посетиха МТСП

Те ще се запознаят с изпълнението на социалните цели от стратегията "Европа 2020"

20.02.2015 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева
Представители на ЕК посетиха МТСП

Представители на ЕК посетиха МТСП, за да се запознаят с изпълнението на социалните цели, заложени в стратегията "Европа 2020", съобщиха от ведомството. Социалният министър Ивайло Калфин се срещна с директора по прилагане на стратегията в Главна дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК – Детлеф Екерт, за да обсъдят мерките, които предприема страната ни в изпълнението на посочените в нея препоръки от социалната сфера. Министърът и неговият екип представиха свършеното към края на 2014 г. и очертаха новите цели, които кореспондират пряко и с приоритетите на МТСП за 2015 г.

Сред препоръките на ЕК отправени към страната ни в социалния сектор, са България да предприеме „дългосрочна стратегия за пенсионната система, като продължи планираното годишно увеличение на законоустановената пенсионна възраст и установи механизъм за обвързване на законоустановената пенсионна възраст с очакваната продължителност на живота в дългосрочен план, като същевременно премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране и въведе еднаква законоустановена пенсионна възраст за мъжете и за жените."

В тази връзка, министър Калфин запозна в детайли представителите на ЕК с работата на работната група по усъвършенстване на пенсионния модел и система и подчерта, че на този етап от преговорите той предоставя възможност на всички заинтересовани страни да споделят мнения и коментари по различни аспекти от предстоящата пенсионна реформа, като в края на март месец екипът на МТСП ще предложи цялостен пакет от мерки, който да бъде обсъден от НС. 

Във връзка с препоръките, отправени по отношение на справянето с бедността, министърът подчерта, че в бюджета на МТСП за 2015 г. за семейни помощи за деца са предвидени 568 млн. лв. или с 12 млн. лв. повече, в сравнение с 2014 г. Средствата по програмата за закрила на децата са 16 млн. лв., а за социалните услуги, финансирани от държавния бюджет са 190 млн. лева.

Той изтъкна още, че експертите на министерството ще продължат работата си по прегледа на минималните осигурителни прагове. За настоящата година социалните партньори договориха минимален осигурителен доход в 42 икономически дейности, които по основни икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4,4%, припомни още той.

"Двукратното увеличаване на минималната работна заплата (МРЗ) в рамките на 2015г.- 360 лв. от 1 януари 2015 г. и 380 лв. от 1 юли 2015 г. ще допринесе за повишаване на покупателната способност на най-ниско доходните групи от пазара на труда, с положително въздействие върху потреблението. Убеден съм, че по този начин правим правилни стъпки в посока за осигуряване и нарастване на жизнения стандарт на наетите, а оттам и в последствие – на пенсиите и социалните плащания“, каза министър Калфин по повод препоръката за изменение на законоустановения размер на МРЗ.

През 2010 година ЕК прие стратегия "Европа 2020" - стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. В съответствие със заключенията на Европейския съвет, през юни 2010 г., предложените в „Национална програма за реформи” мерки на икономическата политика са насочени към достигане на националните цели в изпълнение на стратегията „Европа 2020”, със следните национални цели:

Национална цел 1: Достигане на 76 % заетост сред населението на възраст 20–64 години до 2020 г.

Дефинирани подцели: 

1.Намаляване на равнището на безработица сред младежите (15-29 г.) до 7% през 2020 г.

2.Постигане на заетост сред по-възрастните (55-64 г.) от 53% през 2020 г. 

Национална цел 2: Инвестиции в НИРД в размер на 1.5% от БВП, съчетана с по-добра бизнес среда

Национална цел 3 по Пакет „Климат-енергетика” – Достигане на 16% дял на възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на енергия и повишаване на енергийната ефективност с 25% към 2020 г.

Национална цел 4: Дял на преждевременно напусналите образователната система от 11% до 2020 г. и дял на 30-34 годишните със завършено висше образование - 36% до 2020 г.”

Национална цел 5: Намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души.