Правосъдният министър настоява за бърз и ясен напредък в съдебната реформа

В противен случай ще плащаме с лихвите забавянето, заяви Христо Иванов

13.02.2015 | 13:44 Редактор: Мариета Иванова
Правосъдният министър настоява за бърз и ясен напредък в съдебната реформа

Ако не отбележим някакъв ясен напредък в доста ограничено време, ще си плащаме с лихвите отложеността на критичните политически забележки, които отсъстват в доклада на Европейската комисия. Това каза по време на дискусия за мониторинговия доклад министъра на правосъдието Христо Иванов, предава думите му БТА.

Министър Иванов заяви, че в доклада липсват политическите квалификации или по-ярки фрази, „които да послужат за заглавия на вестниците“, но те ще последват, ако се пропусне възможността на този кредит на доверие. Той посочи, че първата цел на  стратегията за съдебната реформа е реформиране на цялостния модел на управление на съдебната система, а не просто Висшия съдебен съвет /ВСС/. В съдебната система има доста инвестиции и човешки ресурс, които не се управляват добре, добави министърът.

Според него всички тези диспропорции и неравномерности след това се превръщат в точки за натиск и почват да плодят различно по естество фактори, които ограничават ефективната съдийска независимост.

Министър Иванов заяви, че независимостта на съдията е когато магистратът влезе в съдебната зала, да мисли само за две неща -фактите и закона. Не за кариерата си или дали ако посвети достатъчно време на това дело, ще има време за останалите му дела и дали след това ВСС няма да използва това срещу съдията, защото се е обадил по някой въпрос. По думите на министъра липсата на добро управление води първо до материални проблеми, но и създава среда, в която натискът върху съдиите и прокурорите става възможен.

Иванов заяви, че разделянето на ВСС на две колегии е и начин да се постави за първи път въпросът за въвеждане на някакъв колективен елемент в управлението на прокуратурата. В огромна степен в момента имаме съдийски съвет с участие на прокурори, каза министърът. Той допълни, че в заседанията на съвета много малко се обсъжда какво се случва в прокуратурата, а когато някоя тема я засегне, се казва "главният прокурор знае".

Важен въпрос, според министъра, е защо ВСС не контролира повече главния прокурор. По думите на Христо Иванов, ако се създаде една специализирана колегия за прокуратурата във ВСС, това ще доведе до засилване на колективното обсъждане на въпросите в прокуратурата.