Оградата с Турция ще е като Берлинската стена

Цената ще скочи до около 90 млн. лв.

31.01.2015 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева
Оградата с Турция ще е като Берлинската стена

Новата 82-километрова ограда по границата с Турция ще е с няколко метра по-висока, по-широка и добре вкопана в земята и по нищо няма да прилича на временно съоръжение. Това съобщава "Сега" от източници от вътрешното министерство, на което правителството възложи до 30 януари да представи проект. Цената ще скочи до около 90 млн. лв., или 1 млн. лв. на километър, които ще се похарчат без търг. Съоръжението ще е между пунктовете Капитан Андреево и Лесово и с него управляващите ще се опитат да поправят грешките от построеното през 2014г. съоръжение.

Сегашната ограда се оказа с много пропуски и се прескача за броени минути. Чужденците хвърляли килимчета върху бодливата тел или прескачали по тях, без да се порежат. Другата стратегия е била да режат с ножици или да прокопават с лопата дупка под оградата, която е разположена само над земята. 

Камери с възможност за нощно виждане ще бъдат включени в цената, коментират от МВР. В момента гранична полиция пазят първата ограда, за да не се опита някой да премине, а поставените камери са от полза само при хубаво време.

Успоредно на оградата ще бъде построена и полоса, която ще позволи на патрулите бързо да се придвижат.

На оградата се възлагат големи надежди - откакто са построени първите 30 км, опитите за преминаване в този участък са намалели от 7 хиляди на хиляда души. Те струваха близо 7.5 млн. лв. на данъкоплатците, или под 250 хил. лв. на километър.