Журналисти протестираха срещу санкциите, наложени от КФН на медии

19.01.2015 | 17:35
Журналисти протестираха срещу санкциите, наложени от КФН на медии

Журналисти и граждани излязоха на протест пред сградата на парламента в знак на протест срещу глобите, които КФН наложи на няколко издания. Според журналистите, по този начин се упражнява натиск и цензура в медиите.

Точно в 12 часа пред Народното събрание се събраха журналисти от електронни и печатни медии, фоторепортери, блогъри. Към тях се присъединиха граждани с плакати и маски с лика на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Част от тях останаха анонимни зад маските, но всички протестираха срещу наложените от КФН глоби.

„Странно е КФН да издава актове срещу медии. Странно е да се позовава на закони, които имат много общо тълкуване. Изобщо всички сме Стоян. Странно е да кажеш, че нормалния български гражданин има кредитна карта с лимит 60 хиляди лева. Някак си е леко неудобно", каза един от протестиращите.

Още по темата

100 хиляди лева е глобата за едно от санкционираните издания - врачанското „Зов Нюз.“ Санкцията е заради материал със заглавие "Първа инвестиционна пред фалит?". Ръководството на "Зов нюз" сваля публикацията 2 часа след появата й, след като пред офисите на банката във Враца се извиват опашки. Според комисията за финансов надзор въпросните опашки са в резултат на публикувания материал и поради тази причина налага солената глоба на медиата. От "Зов нюз" твърдят, че това ги обрича на фалит.

„Нашият вестник не може да плати такава глоба. Колегите от „Капитал“ казаха, че това е размера на тримесечните им заплати, а пък за нас тази глоба е в размера на заплатите ни години напред в редакцията", алармира Мария Димитрова, управител на "Зов Нюз."

„Ако ние вярваме, че България е цивилизована демократична държава, преди всичко тези глоби, които вече бяха наложени ще паднат в съда. Това е единия аспект на нещата. А, другия – ние наистина очакваме адекватна реакция от страна на политиците по отношение на заздравяване и на двата регулатора – БНБ и КФН. Защото този акт на комисията я дискредитира в момент, в който държавата има нужда да демонстрира наистина стабилни институции, които знаят как да стабилизират и финансовия сектор," заяви изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева.

Според протестиращите журналисти, депутатите имат основание да отстранят Стоян Мавродиев от поста му, защото докато той ръководи Комисията за финансов надзор, доверието във финансовата система няма как да бъде върнато.