До 60% падат сметките за отопление при саниране на цяла сграда, споделя експерт

За около 5 хиляди сгради ще стигне планираният от регионалното министерство бюджет, коментира Здравко Георгиев

06.01.2015 | 12:25 Редактор: Мариета Иванова
До 60% падат сметките за отопление при саниране на цяла сграда, споделя експерт

С около 50-60% ще се понижат сметките за отопление при саниране на цяла сграда, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът в областта Здравко Георгиев. Той посочи, че при саниране на един апартамент понижението на сметките е в рамките на 20%. Той отбелязва още, че при преброяването през 2011 година е отчетено, че 16% от домакинствата вече са направили изолация на жилищата си, докато 30% са подменили дограмите си, което е показателно, че процесът по обновяване на старите жилищни сгради вече се осъществява.

Експертът посочи още, че според разпространената информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройство разходите по саниране на  жилищни сгради ще бъдат покрити с планирания бюджет, осигурен чрез заем от Българската банка за развитие. Той допълни, че проектът предвижда да бъдат покрити изцяло разходите по дейността. Нещо повече- ще бъдат разпределени и средства по стартирали вече проекти по обновяване на многофамилни жилища в рамките на предишната оперативна програма- „ дори и на тях ще бъдат заплатени тези 25%, които трбяваше да финансират“, коментира Георгиев.
Той посочи още, че предвиденият бюджет в рамките на 1 млрд. лв. ще стигне за саниране на около 5 хиляди от общо 70 хиляди панелни и желязо-бетонни жилищни сгради у нас. Експертът посочи, че бюджетът за саниране на цяла сграда е около 200 хиляди лева.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
GLOBALUSER
преди 9 години
Ако ще си шиеш 5 хиляди костюма, едва ли ще платиш по бутикови цени за всеки един по отделно. Като направя сравнение с цените на почти готови обекти с 3538 апартамента ми се струва, че споменатите цени с ДДС са завишени юнашки с поне 25%, освен ако не става дума за панелки с по 6-7 стайни апартаменти. Бившите милиционери не са годни за стопанска дейност. Те още работят по разделно-сметната система. Едва ли им идва на ум за държавна доставка на едро за материалите, както и преквалифициране на бежанците в бригади за изолация. Идеята е необмислена, а парите от нашият джоб отиват даром за безперспективни обекти с кратък живот. Настъпва пауза за ремонти на кооперации в синята и зелената зона на градовете. Сигнализирай за неуместен коментар