Томислав Дончев: Безплатното саниране на панелки ще бъде за година и половина

Чакаме 5 млрд. лева по старите европрограми, от март тръгват и новите

05.01.2015 | 14:27 Редактор: Ирина Георгиева
Томислав Дончев: Безплатното саниране на панелки ще бъде за година и половина

Броят на желаещите за безплатно саниране на панелки винаги е по-малък от парите, предназначени за тази мярка. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред в. Стандарт. Според него това се дължи на няколко причини:

"Най-вече крамоли и невъзможност на собствениците да постигнат съгласие. С една подобна мярка разчитаме на повече ентусиазъм от страна на етажните собствености. И в крайна сметка, когато човек знае, че имаме 100% финансиране за ограничен период от време, познавайки добре психологията на българина, всички ще избързат да се включат в периода, в който за тях санирането ще е безплатно. След този период отново ще се въведе механизъм, подобен на сега действащия с минимално самоучастие от страна на собствениците с 25% от сумата например. Но наистина ще спечелят тези, които побързат. И тези съседи, които положат усилия да се организират и да се включат в програмата." - обясни вицепремиерът  Дончев.

Опасност кметът да си уреди роднините и приятелите няма по много причини, категоричен е вицепремиерът  Дончев. Според него, ако все пак някой опита, ще бъде веднага наказан в една изборна година, каквато е 2015-та. 

Към момента няма развитие на ситуацията с проекта "Южен поток", коментира вицепремиерът  Дончев. По негови думи докато няма формално изявление от руска страна, трябва да се движат всички процедури, както се изисква от българското законодателство. Той допълни, че тази седмица ще пътува до Брюксел, за да се обсъди въпросът.

"България като държава членка на ЕС е територия на Европейския съюз. И като такава може да катализира по-адекватно взимане на решение на европейско ниво. Имаме и конкретни предложения, не чакаме Европа да ни каже какво да правим. Газовият хъб е едно от тези решения. Срещаме се, говорим на база на авторитета, който имаме ние и ЕС, а не с опити да се вмъкне нещо през задната врата." - обясни вицепремиерът  Дончев.

България има сила да плати над 80% от наличните европари за първия програмен период, коментира вицепремиерът  Дончев. Той е категоричен, че ще се борят да усвоят колкото се може повече средства.

"И тези 80% са минималната ни цел, като аз вярвам, че ще успеем да усвоим повече. Хубавото през 2015 г. ще е наслагването на двата програмни периода. То бе планирано да се случи още през 2014 г. Така че имаме на разположение 5 млрд. лв. от стария програмен период. И разчитаме първите нови схеми да бъдат пуснати още през март. До момента имаме две одобрени програми. За ОП "Иновации и конкурентоспособност", ОП "Добро управление" и ОП "Наука за интелигентен растеж" очакваме добри новини съвсем скоро. А програмите "Региони в растеж" и "Околна среда" се надяваме да бъдат одобрени до пролетта, макар че там все още има какви преговори да бъдат водени. Практически през тази година очакваме парично движение по всички оперативни програми от новия програмен период. Така че ще има движение на повече пари и работа по повече проекти. Което е хубаво както за бенефициентите, така и за икономиката като цяло." - подчерта вицепремиерът Дончев.

/Снимка: Архив/