МС прие проект на ОП "Добро управление" 2014-2020 г.

Бюджетът на програмата общо за периода на изпълнението й е 657 001 637 лева

03.12.2014 | 13:43 Редактор: Ирина Георгиева
МС прие проект на ОП

МС прие проект на ОП "Добро управление" 2014-2020 г. като основа за завършване на официалните преговори с ЕК по програмата, 
съобщи пресслужбата на кабинета, предаде БТА. ОП "Добро управление" е стратегически документ за усвояване на финансови средства, съфинансирани от Европейския социален фонд на ЕС и националния бюджет в рамките на програмния период 2014-2020 г., който ще обхване територията на цялата страна. Бюджетът на програмата общо за периода на изпълнението й (2014-2023г.) е 657 001 637 лева, 558 451 392 лв. от които (85%) са от ЕСФ.

Проектът на ОП "Добро управление" е съобразен с приоритетите на основните стратегически европейски и национални документи в сферата на административна и съдебна реформа, електронното управление и електронното правосъдие. Той отчита в пълна степен и позицията на службите на ЕК, както и част от получените от ЕК първи неформални коментари по проекта на програма.

Основните дейности на ОП "Добро управление" са концентрирани в следните направления:

  • реализиране на заложените в Стратегията да развитие на държавната администрация в България (2014-2020 г.) и Стратегията за развитие на електронното управление за същия период мерки, свързани с провеждане на административната реформа и електронното управление;
  • продължаване на реформата в съдебната система и въвеждане на електронно правосъдие;
  • повишаване на професионалната квалификация на служителите в централната, областната и общинска администрация, както и на магистратите и съдебните служители;
  • гарантиране на капацитета и стабилността на системата за управление на европейските структурни и инвестиционни фондове.

За управляващ орган на програмата е определена Администрацията на МС. Според предишно правителствено решение това трябваше да бъде дирекция "ОП "Административен капацитет" в МФ. Институцията, която според новата структура на МС отговаря за реформата в държавната администрация е АМС чрез компетенции по отношение на регулаторната реформа, административното обслужване, стратегическото планиране, управлението на човешките ресурси и др.

Добра практика е финансовият инструмент да се намира там, където се водят политиките, финансирани чрез него. В АМС са тримата вицепремиери с функции, свързани с новата ОП, както и Централното координационно звено, което е основен бенефициент по нея.