Цекомир Воденичаров: Липсва система за оценка на болничната дейност

Нямаме професионалисти- здравни политици, коментира експертът по здравен мениджмънт

01.12.2014 | 13:02 Редактор: Мариета Иванова
Цекомир Воденичаров: Липсва система за оценка на болничната дейност

Крайно време е като стане дума за реформа в здравеопазването, да говорим отговорно, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът по здравен мениджмънт Цекомир Воденичаров. Той допълни, че „реформата е един цялостен комплекс на промяна на една система, която трябва да започне да функционира по-ефективно и да дава резултати“. По думите му показателни за резултатите са показателните на общественото здраве.

„Ако има тенденция на влошаване, това означава, че трябва да се разделим с тази реформа. И обратното- ако тенденцията е на подобряване – да я запазим,“ коментира Воденичаров.

Той посочи, че в момента липсва система за оценка на болничната дейност. - „Оценките в  момента са на изцяло субективна основа. Няма към момента никаква система на стандартизиране на обективизиране на резултатите“, коментира той.

Според него е мит, че непопулярността на необходимите мерки за подобряване на системата спират реформата в здравния сектор. - „Ето виждате ли – ние нищо не правим, защото това може би ще доведе до дефицит на доверие. Това не е вярно. Какво непопулярно има в това да изготвиш една здравна карта?“ коментира Воденичаров.

Той допълни, че у нас няма професионалисти, които да правят медицина въз основа на доказателства, както и че „нямаме професионалисти, които да са здравни политици“.

„Ако погледнете бюджета на касата, ще видите, че той е фокусиран основно върху болниците. Това е мислене от преди 50 и 100 години“, коментира Воденичаров. Затова и по думите му е естествено, че няма да има видим резултати.

„Присъстваме на една парадоксална ситуация- населението в България намалява, а заболевамоестта на населението се увеличава“, коментира още Воденичаров.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Никоа Дойчев
преди 4 месеца
А конфликт на интереси ли е дъщеря ти да стане доцент на 26 години в твоя факултет? Сигнализирай за неуместен коментар