България ще получи 10,4 млн. евро от фонд Солидарност

Целта на фонд Солидарност е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година

27.11.2014 | 13:12 Редактор: Ирина Георгиева

От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд "Солидарност", страната ни ще получи 6% или близо 10,5 млн. евро. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних, предаде ресорното ведомство. 

"Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в МРРБ и това трябва да стане до 20 декември." - коментира Павлова. 

Целта на фонд „Солидарност“ е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година. 

"Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от ЕП. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще работим с общините по приоритизирането и прецизирането на проектите." - увери регионалният министър. 

Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в Аспарухово, където имаше и човешки жертви. 

32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020. 

"С европейски средства ще довършим автомагистрала „Струма“ по трите й ЛОТ-а, а със спестените средства от търгове ще строим част от „Хемус“, стана ясно от думите на министъра.

Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартират строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година.

"Имаме твърдото намерение да довършим и Шумен-Белокопитово“, посочи строителният министър. Павлова уточни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално правителствено решение през март 2013 г.

"Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лв. А всъщност са необходими 40 млн. лв., за които ще търсим външно финансиране."- допълни тя.

"Следващият ни приоритет е създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища." - обяви Павлова.

Друг много важен ангажимент на управляващите и лично на мен е отблокирането на фондовете и през януари да започнат разплащанията, посочи още Лиляна Павлова. От днес ние започваме поетапно разплащане и верификация на средствата, за да не допуснем загуба на пари по всички текущи проекти, увери министърът. Тя призова всички общини да заявяват плащания.

Новата оперативна програма „Региони в растеж“ е изпратена в ЕК, още преговаряме за броя на градовете и за детайли от нея. Но искаме вместо в юни, да постигнем одобрението й през март. Това е програма за градско развитие, за градски транспорт, здравеопазване, образование, поясни Павлова.