България с 6 пъти по-малко евросредства спрямо Сърбия за щетите от наводнения

На около 311 млн. и 328 хиляди евро възлизат заявените от страната ни щети

24.11.2014 | 15:24 Редактор: Ирина Георгиева
България с 6 пъти по-малко евросредства спрямо Сърбия за щетите от наводнения

Сърбия е успяла да получи 6 пъти повече средства за преодоляване на щетите от наводнения, отколкото България, която е член на ЕС. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки, който официално се е обърнал към отговорните институциите за информация относно поисканите и получените средства след тазгодишните наводнения у нас, предаде БТА.

На стойност от 311 млн. и 328 хиляди евро възлизат заявените от страната ни щети върху инфраструктура, бизнес, земеделие, гори и частни домове за първите две големи наводнения. Докато предложената европейска финансова помощ е 10 млн. и 542 хиляди евро, посочи Джамбазки, цитирайки официално получена информация от МС. Сумата се изчислява на базата на предварително установен от ЕК метод, коментира той.

Оценените от България щети за последните наводнения в северозападната част на страната са за 79 млн. и 344 хиляди евро. Отделно е стойността на човешките животи, каза Джамбазки и коментира, че причина за щетите са безотговорността на институциите и липсата на административен капацитет.