ВСК: Ефективността на актуализираната стратегия за съдебна реформа предполага цялостната й реализация

24.11.2014 | 14:27 Редактор: Ирина Георгиева
ВСК: Ефективността на актуализираната стратегия за съдебна реформа предполага цялостната й реализация

Актуализираната Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система е комплексен документ с респектиращ потенциал за реални и постижими, последователни и ефективни промени в съдебната власт. Тя дефинира система от ясни цели, фундаментални за конституционите функции на тази власт. Това е становището на ВКС за Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, публикувана за обществено обсъждане от МП. Според пресцентъра на ресорното министерство върховните съдии смятат, че ефективността на стратегията предполага цялостната й реализация, за да не бъде накърнен нейният системен характер.

Върховните съдии изрично посочват, че напълно споделят изложените в стратегията принципи и подходи - гарантиране на независимостта на съда, превенция на корупцията и формите на нерегламентирано влияние, защита правата на човека, съобразяване с международните стандарти, отчитане на българския опит, ефективно и прозрачно администриране, професионално самоуправление, възстановяване на нарушените лични и обществени отношения и доверието на обществото.

Оценявайки високо стратегическия документ, върховните съдии акцентират върху конкретните цели, заложени в него:

  • Гарантиране независимостта на съда и на другите органи на съдебната власт чрез ефективни мерки срещу корупция, политически и икономически натиск и други зависимости;
  • Въвеждане на принципите на справедливия процес в дисциплинарните производства спрямо магистрати.
  • Модерна и ефективна наказателна политика.
  • Гаранции за върховенството на закона, защитата на правата на човека, достъпа до правосъдие и хуманността на правосъдието.

Становището е изпратено от ВКС до Министерството на правосъдието и до представляващия ВСС Соня Найденова.