Близнашки препоръча правосъдната реформа да е рационална и след дискусия

Шанс за референдум за промяна в изборните правила отново има, коментира бившият служебен премиер

21.11.2014 | 10:44 Редактор: Мариета Иванова
Близнашки препоръча правосъдната реформа да е рационална и след дискусия

Бившият служебен премиер Георги Близнашки препоръча очакваната от обществото и европейските партньори на България правосъдна реформа да бъде направена рационално и след сериозна дискусия. По думите му в предложенията на  правосъдния министър Христо Иванов има добри идеи, които според него биха могли да осъществят позитивна промяна и отпадане на някои „погрешни елементи, като например главният прокурор да се избира от Народното събрание”.

Близнашки коментира и възможността за провеждане на референдум за промяна изборните правила. По думите му има шанс за организиране на подобно обществено допитване. Преди няколко дни Върховният административен съд е дал двуседмичен срок да се намери решение на спора между Инициативния комитет за организиране на допитването и председателя на Народното събрание относно броя на набраните подписи в подписката и дали броят им може да бъде допълнен.

„Това дава шанс да се добавят „няколко десетки хиляди подписа” и така провеждането на референдума да стане задължително“, обясни Близнашки, който е част от Инициативния комитет. Той допълни, че на насрочено за днес- 21 ноември, заседание на комитета ще бъдат обсъдени и следващите стъпки.

По отношение на казуса с КТБ, Близнашки коментира, че случаят ще бъде тест, както за управляващите, така и за цялото общество. Той посочи още, че имало признаци за връзка между банката и политически фактори отдавна, но какво точно се е случило ще стане ясно само от думите на мажоритарния собственик Цветан Василев.

Според него обявяването на имената на собствениците на големи депозити с високи лихви, както и на големите кредитополучатели би имало ефекта на „нов 10 ноември“.