Все по-млади са с репродуктивни проблеми

145 хиляди официално са хората с репродуктивни проблеми в България

15.11.2014 | 16:47 Редактор: Ирина Георгиева
Все по-млади са с репродуктивни проблеми

Рязко пада възрастта на хората, които имат репродуктивни проблеми, стана ясно по време на форум в Пловдив, посветен на проблема. Ако досега с проблема хората са се срещали след 35-годишна възраст, то проблем със забременяването вече срещат дори 29-годишните. 

"Ранната профилактика на мъжете и жените в ранна възраст е изключително важна, за да се предотврати този проблем."- заяви пред Dnes.bg  Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе".

В последните месеци става все по-голям броят на хора с репродуктивни проблеми, сочат данните на неправителствените организации. 

На форума в Пловдив бяха засегнати въпросите за ин витро процедурите с донорски материал. За съжаление, те не се покриват от държавата, а сумата за една такава процедура е около 7 хиляди лева. 145 хиляди официално са хората с репродуктивни проблеми в България.

Според Мариета Великова - председател на „Майки за донорство” има нужда и от свързването на Регистъра за раждания с тези към Агенцията по трансплантация и  Националния фонд ин витро, защото така ще може да се направи много по-точна статистика колко точно бебета се раждат.