Здравната каса ще плати на болниците ин витро процедурите

Лекари и пациенти искат „Фонд за асистирана репродукция” да свърне към здравното министерство.

29.03.2013 | 13:13
Здравната каса ще плати на болниците ин витро процедурите

Здравната каса има готовност да изплаща извършените дейности по ин витро процедурите, съобщават от пресцентъра й. Според данните от началото на годината има отчетени само за три процедури за януари. Стойността им се равнява на 7 хиляди лева, които са изплатени в срок, уточняват от касата.

На различно мнение обаче е Фондация „Искам бебе”. До момента няма изплатена нито една ин витро процедура, заявяват представители на организацията. Според тях е възможно скоро репродуктивните центрове да започнат да връщат жените, заради забавеното финансиране от НЗОК.

Благодарение на център „Фонд за асистирана репродукция”, за последните четири години има около 3 хиляди бебета и над хиляда бременни, сочат данните. За това време приблизително 15 хиляди двойки са имали възможност да имат дете.

Медици и пациенти с репродуктивни проблеми искат центърът да се върне от НЗОК към здравното министерство. В момента процедурите закъсняват с до 4 месеца. Миналата година не е имало такива проблеми, казват от фондация „Искам бебе” и допълват, че вече са разговаряли с Пламен Цеков, председател на НЗОК. Той е обещал да има комуникация между касата и центъра. Процедурата по кандидатстване не е променена. Единственото ново условие е, че кандидатстващите за нея трябва да са здравноосигурени.

НЗОК е сключила договори с общо 24 лечебни заведения, които извършват процедурите и е готова да изплати всичко, когато бъде отчетено в касата. Нито една процедура не е била регистрирана за февруари. За 2013 са отделени 15 милиона лева за репродуктивни дейности.

Предвидена е и възможността за сключване на споразумения, обхващащи за дейността преди сключването на договор, за да може да бъде платено на клиниките за първите два месеца.