Близо 50% от жените с репродуктивни проблеми плащат сами за ин витро

Общо 145 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, сочат последните данни.

23.11.2013 | 15:19
Близо 50% от жените с репродуктивни проблеми плащат сами за ин витро

Около 50 % от жените с репродуктивни проблеми не търсят решение чрез Националният фонд "Ин витро", а плащат с лични средства скъпите и сложни процедури, обясниха специалисти на форум посветен на 25 години от първите опити ин витро в България.

Това е резултатът от слабата информираност и ще бъде променено, след като фонда премине от здравната каса към ресорното министерство. Това пред Bulgaria On Air здравният министър д-р Таня Андреева.

Освен с клиниките по репродуктивна медицина, фондът ще работи и по Националната програма за справяне с демографската криза и по програми за майчино и детско здравеопазване.

Нужно е да се намали значително времето, в което жените, кандидатстващи за финансиране на ин витро процедурите по фонда, получават одобрение, както и да се увеличат средствата по него, заяви д-р Атанас Щерев, водещ специалист в областта.

Общо 145 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, сочат последните данни.

Друг тревожен факт е, че тази година ще се родят с около 5 хиляди бебета по-малко от миналата.

На фона на черната статистика е оптимистичен фактът, че през 2012 г. 55% от жените под 30 години, които са се обърнали към методите на асистираната репродукция, вече са майки. Все повече са и успешните опити при жени над 40 г.


Вижте повече в репортажа на Ваня Цолова и Тодор Тодоров.