Горанов: Има готовност за плащане на гарантираните депозити в КТБ

Новият финансов министър Владислав Горанов встъпи в длъжност

07.11.2014 | 16:38 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Има готовност за плащане на гарантираните депозити в КТБ

Новият финансов министър встъпи в длъжност. Владислав Горанов пое поста от служебния министър Румен Порожанов. Новият финансист номер едно ще преразгледа предложената от неговия предшественик актуализация на Бюджет 2014 и след това ще я представи на парламента.

Владислав Горанов поиска и още време за черновата на бюджет 2015, за да може в нея да залегнат приоритетите на новото правителство.

Наследникът на Порожанов увери още, че държавата ще осигури средства за изплащане на всички гарантирани депозити в КТБ, но не е ясно дали подкрепа ще има и за държавните фирми, болници и училища, които имат влогове над гарантирания размер в затворената банка.

"Съзнавам, че в някои от тези предприятия би могло да има проблем, но знаете, че отиваме към процедура за свърхдефицит; трябва да преценим дали това би бил най-приоритетният бюджетен разход." - заяви министърът, предаде БТА.

Той отбеляза, че решението за КТБ се взема в рамките на законовите механизми, според които всички кредитори, в това число и държавните предприятия, са равнопоставени. 

Първата ни задача ще бъде да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси, но това не означава бюджетните системи да бъдат поставени на колене, заяви Горанов.

Не се отказваме от идеята си да обединим агенцията "Митници" и НАП, заяви министърът.