Политолози: Новият парламент ще е най-представителният от началото на демокрацията

Четири или пет правителства в рамките на 2 години са прекалено много за страна като нашата, смятат експертите

09.10.2014 | 15:15 Редактор: Мариета Иванова
Политолози: Новият парламент ще е най-представителният от началото на демокрацията

43-то Народно събрание ще бъде най -представителния парламент от началото на демокрацията. Това е становището на политолози и анализатори дни след предсрочния вот. Най-важното, от което се нуждае България, е политическа стабилност.

Четири или пет правителства в рамките на 2 години са прекалено много за страна като нашата, обобщиха още експертите.

Според тях победителят от предсрочния вот е ДПС, а губещия обществото.  

Резултатът от гласуването в неделя е показал, че хората са подкрепили политическа сила, а не за личности, както е било на парламентарните избори през 2013, смятат политолозите. Според тях 43-то Народно събрание прилича на много западноевропейски.

Плюсът на фрагментирания парламент бил, че в него влиза само една антиевропейска партия. Минусът обаче, е в многото коалиции, които могат да се разпаднат във времето.

„Не трябва да разграничаваме тези, които са гласували, от тези които не са,“ коментира проф. Антоний Тодоров от Нов български универститет.- „Отчаянието е общо. И в двата случая става въпрос за поведение на граждани, които си казват: „Не виждаме никакъв особен изход, не виждаме какво ще промени ситуацията“. Бих ги нарекъл избори на отчаянието, защото гласуващите гласуваха с отвращение, а негласуващите не гласуваха с отчаяние“.

Според политолога Огнян Минчев на изброите имало двама победители- единия бил малък- ГЕРБ, защото партията на Борисов сега ще трябва да сподели победата си с неизвестни и недоброжелателни партньори. За Минчев големия победител бил цитирам бил „корпорацията“.

„Тази корпорация има различни лица“, коментира Минечев. - „Нейното политическо лице се нарича ДПС. Нейното икономическо лице се нарича КТБ или Корпоративно търговска групировка. Нейното обществено лице гальовно е наричано октопод или нещо подобно. Тази корпорация осъществи поредна стъпка в монополизацията на българския стопански, обществен и публичен живот. Делът на купените гласове от общия брой нарасна значително, така че, ако се придържаме към максимата, че "глас народен е глас божи", гласът божи в една съществена пропорция беше закупен. И то в най-голяма степен от ДПС,“ посочи експертът.

Интересно щяло да бъде на местните избори, прогнозира Минчев. Тогава страната няма да се дели на леви и десни, а на етническа и неетническа. Причината –резултатът на ДПС от вота в неделя. Губещите от изборите били БСП – донякъде заради коалицията между Станишев и Местан в кабинета „Орешарски“. Най- големият-обаче, било обществото.