Цветан Василев със своя позиция за казуса КТБ

Василев се ангажира да направи всичко възможно по силите си за спасяването на КТБ

23.09.2014 | 13:52 Редактор: Ирина Георгиева
Цветан Василев със своя позиция за казуса КТБ

На официалния си сайт Цветан Василев представя своята позиция за казуса КТБ. Той твърди, че е имало целенасочен сценарий за фалиране на банката, "под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство". Василев категорично опровергава тезата, че КТБ е работила като пирамида. 

Василев твърди, че срещу банката е бил организиран погром с участието на държавни институции и техни представители. И заявява, че разполага с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни.

"Ще подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг." - пише в позицията си Василев.

"Без никакво съмнение целта беше фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома", посочва банкерът.  

Василев конкретно обвинява управителя на БНБ Иван Искров в бездействие и определя позицията му от 18 юни като опит опит за измиване на гузната му съвест .

"Странно и страшно е, че и управителят на БНБ Иван Искров се включи в този фалшив хор, ползвайки същите доводи. При цялото ми неуважение към този човек заради неговото безгръбначие, той е добър специалист. Където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове, казва великият Леонардо да Винчи." - допълва Василев.

Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели, посочва Цветан Василев в обръщението си. Според него, независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл на КТБ, нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти.

Василев  е категоричен, че при дискутирането на модела за преструктуриране на трезора, не се е водил от личен интерес и това можело да бъде проверено. Той се ангажира да направи всичко възможно по силите си за спасяването на КТБ.