Лек ръст на имуществените застраховки наблюдават брокерите

Увеличението се равнява на 4-5 %, но прогнозите са за повишаване

30.08.2014 | 09:31 Редактор: Ирина Георгиева
Лек ръст на имуществените застраховки наблюдават брокерите

Лек ръст на имуществените застраховки у нас отчитат брокерите през последния месец.

Той се равнява на 4-5 %, но прогнозите са за повишаване.

Според експертите това се дължи на зачестилите природни бедствия в страната.

 

Наводненията

Точно като в известната родна фраза – „след дъжд качулка“  - така след градушката в столицата, която изпочупи колите ни и наводни апартаментите ни на 8 юли 2014, след апокалиптичните наводнения в Аспарухово на 20 юни 2014 и Мизия на 2 август 2014, които буквално изравниха със земята къщите на хората, и след човешките жертви – тогава при застрахователните брокери заваляха запитвания за имуществени застраховки. 

Щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново бяха оценени на 495 млн. евро от МС, обявени на заседанието на 5 август 2014.

"За съжаление ние много често в застраховането говорим след като събитието се е случило и тогава застрахованите са най-мотивирани. Това, което мен лично много ме радва е, че доста хора, доста клиенти, които до сега не са сключвали застраховка проявяват интерес, склонни са да сключат." - заяви Анелия Ангелова, застрахователен брокер.

Въпреки по-засиления интерес към жилищните застраховки в края на лятото, едва 10% от българите имат полица за защита от бедствия.

В Европа този процент е над 80.

Сега брокерите започват да забелязват промяна в настроенията. Хората започват да правят застраховки.

"Малко е. След всички тези трагедии – на реколта, на имущество, на всичко трябва да имаме.“- коментира потърпевша. 

Екипът на България Он Ер направи справка сред големите застрахователни компании у нас.

 

Градушката

40 дни след опустошителната градушка в София в ЗАД Армеец са регистрирани повече от 20 000 преписки за щети. От тях малко над 19 000 са предявените претенции по застраховка „Каско на МПС“, съобщава компанията.

Директорът на Армеец, Румен Георгиев прогнозира над 70 млн. лв.щети от градушката, заради пораженията и върху много жилищни и обществени сгради /интервю за Леонора Лекова от "Преса" от 15 юли/.

ДЗИ прогнозира на 15 юли размер на щетите от градушката да надхвърли 14 000 000 лв

Повечето застрахователи, включително Булинс, Евроинс и Дженерали удължиха срока за обявяване на щети. Булстрад е обработил само до края на юли над 10 000 застрахователни претенции по застраховки каско, съобщава компанията на сайта си.

 

Как застраховаме

Оказва се, че пълната застраховка на дома срещу природни бедствия е около един лев на квадратен метър…на година.

"Тоест, един апартамент от 100 м2, без земетресенията, застраховането е 40-50 лева, със земетресение – около 100 лева. Дори и при тотална щета, каквито имахме, дори и цялата сграда да падне, ще получите пълния размер на застрахователната сума, разходи за движимо имущество, ако има такова застраховано. Т.е. всички тия гробни картини, които гледахме с унищожената покъщина и падащи домове, това може да бъде възмездено“- заяви Ангелова.

Застрахователите си обясняват защо масово домовете не се застраховат не толкова с липсата на пари, а с недоверие от страна на клиентите – породено, според тях, от по-малки и съмнителни компании, които често са некоректни.

Семейство Боневи е типичен пример за такова недоверие.

"Не, нямаме никакви застраховки. Умишлено. Защото застрахователите са много некоректни. Наш колега си застрахова къщата – пълна застраховка – и му изгоря къщата и се оказа, че застрахователите са му казали, че едва ли не той нарочно си е запалил къщата.“ - каза Александър  Бонев.

"Аз само срещу градушка няма да тръгна, само срещу наводнения също. Но ако е някаква комплексна е по-добре.“ допълни Мариана Бонева.

Изплащането на обезщетения продължава и в момента.

Въпреки икономическите проблеми, европейската застрахователна индустрия поддържа стабилност и ръст дори в криза, според данните от 6 август на Insurance Europe, eвропейската застрахователна федерация.