Василев със запор на имуществото

Издирват го във всички държави от Интерпол

26.08.2014 | 14:16 Редактор: Ирина Георгиева
Василев със запор на имуществото

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни – членки на Интерпол, съобщиха от прокуратурата. Наложен е запор и възбрана върху имуществото на Василев и останалите с обвинения по делото КТБ. 

Софийският градски съд е забранил на Василев да се разпорежда с цялото му имущество, което представлява общо 37 позиции - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял.

От прокуратурата потвърдиха, че Василев е обявен за международно издирване на 28 юли  със съдействието на Евроджъст. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваването на  Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че  пребивава на територията на Австрия. 

С писмо от 29 юли  прокуратурата е била уведомена, че Василев е обявен за международно издирване в Шенгенската система и в Интерпол. На 13 август заместникът на главния прокурор във Върховната Касационна Прокуратура е изпратил предложение на наблюдаващия делото прокурор  Иван Гешев за обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед следваща екстрадиция

Прокуратурата е наложила и запор и възбрана на имуществото на Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева. Обезпечителните мерки са по реда на НПК и не засягат другите две обвиняеми лица, Илиян Зафиров и Георги Христов, тъй като за престъпленията по чл. 219 от НК не се предвижда отнемане на имущество.

Наложените обезпечителни мерки по реда на НПК не отменят законовото задължение на инспекторите на КОНПИ в рамките на 12 месеца да направят проверка на доходите и разходите на всички 10 лица, привлечени като обвиняеми по казуса КТБ и да поискат отнемане в полза на държавата на тяхоно имущество, ако за последните 10 години бъде установено, че разходите им надвишават приходите с над 250 хил. лв.