Здравноосигурителната каса работи извънредно днес

Причината – остават броени дни до края на месеца, когато трябва да приключи презаверката на рецептурните книжки на хронично болни пациенти

16.08.2014 | 14:52 Редактор: Ирина Георгиева
Здравноосигурителната каса работи извънредно днес

Столичната здравноосигурителна каса работи извънредно днес, 16 август. Причината – остават броени дни до края на месеца, когато трябва да приключи презаверката на рецептурните книжки на хронично болни пациенти. Срокът тече от декември миналата година, но повечето пациенти разбират за промяната в последния месец.

В столицата днес се извиха опашки още от 7 часа до сутринта. За кратко, броят на чакащите се увеличи двойно. Повечето засегнати са възрастни хора. Заваляха и оплакванията към касата, джипитата и фармацевтите, които са знаели за проблема от 9 месеца насам. Пациентите обаче били в неведение.

"Това е безсмислица, мъчат възрастните хора. Понеже аз си отивам. Аз съм болен, с инсулт." - коментират пациенти.

От касата обясниха пред България он ер, че нито един пациент няма да бъде необслужен и никой няма да остане без лекарства от септември. Затова до края на месеца касите в страната работят извънредно и в събота от 9 до 3, а през седмицата до 5 следобед. В касата, която посетихме, днес работиха 6 от гишета. Големи опашки има основно в София и Пловдив.

Промяна се налага заради европейски правила – кодът на рецептурната книжка вече ще е с 4, а не както досега - с 3 цифри. Ако някой пациент не е успял да презавери книжката си, няма да остане без лечение, обещават от Касата. Въпреки това пациентът трябва да отиде първо при личния си лекар, да си вземе рецептата, а след това - в районната здравна каса, където все пак ще си презавери книжката, и от там - в аптеката, да си получи лекарствата.

Сметката показва, че в касата, която посетихме средно обработва по 90-100 книжки на час. Остава въпросът дали е редно пациенти с хронични заболявания да чакат по няколко часа. Както обикновено имаше доволни и недоволни, като г-жа Пушкарова, която е трудноподвижна. Лекарството й е с намаление едно с левче.

Общо рецептурните книжки в страната са над 2 милиона и половина, а само в София по изчисления на касата остават незаверени още 100 хиляди.

На интернет страницата на НЗОК пише, че и в РЗОК-Пловдив е създадена организация за дейност на служителите в извънработно време. Освен нормалния ритъм на обработка на рецептурните книжки през работния ден, служителите остават и след това (включително и в неделя), за да заверят предварително събраните срещу даден уникален номер и дата книжки на желаещите да не чакат на опашка.

Ръководството на РЗОК – Пловдив действа в колаборация с кметовете на общините в областта, които събират рецептурните книжки на хората от своите райони, предоставят ги за обработка и ги връщат на пациентите. 

НЗОК уверява гражданите, че който не успее да презавери рецептурната си книжка до края на месеца, няма да изгуби правото си на лекарства, напълно или частично платени от НЗОК. Когато дойде датата да се вземе рецептата за следващата доза медикаменти, пациентът следва да отиде първо при личния си лекар да си вземе рецептата, а след това – в районната здравна каса по местоживеене, където ще си презавери книжката, и от там – в аптеката, да си получи лекарствата. Няма никакво основание хората да се притесняват, че ще бъдат оставени без лечение.