Михаил Миков е новият председател на левицата

Той спечели след балотаж с икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев

27.07.2014 | 20:18 Редактор: Мариета Иванова
Михаил Миков е новият председател на левицата

Михаил Миков е новият лидер на БСП, съобщи агенция Фокус. Той изпревари в симпатиите на делегатите от 48-ия конгрес на левицата Драгомир Стойнев, с когото се яви на балотаж. При повторното гласуване Миков успя да събере  377 гласа, пред  336 или 46.9%  за Стойнев.

Броят на гласувалите делегати е 726. Броят на намерените бюлетини в кутията е 726, от които недействителни - 16.

"БСП заслужава да бъде най-силната в новия 21 век", заяви веднага след избирането му Михаил Миков.

„Искам да благодаря на всички тези членове, симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на Конгреса за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг, на всички кандидати, които участваха честно и мислеха преди всичко за партията. Това е състезание на за партията, а не за нас”, заяви Миков. 

Заедно ще постигнем достоен резултат за 120-годишната партия”, заяви още новият председател на БСП.

По думите му „България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденции”.

На първи тур се явиха общо девет кандидати за председателското място на левицата. 20 други, заявили намерение преди това да се включат в лидерската битка, си направиха отвод. На първия тур Георги Кадиев  получи 29 гласа или 3,9 %; Георги Гергов - 63 гласа или  8,48 %; Корнелия Нинова- 119 гласа или 16,02 %; Красимир Премянов- 7 гласа или 0,94 %; Красимир Янков- 46 гласа или 6,19 %;  Мая Манолова е получила 83 гласа или 11,17%;  Янаки Стоилов -103 гласа или 13,86 %.

Още по темата

В речта си при откриването на конгреса Сергей Станишев заяви, че се оттегля от лидерския пост, защото не иска лични негови грешки да носят негативи на партията и допълни, че не бяга от  отговорност. Самият Станишев посочи Стойнев като негов кандидат за председател на БСП.

Михаил Миков е юрист по образование. Завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция; по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. В кабинета на тройната коалиция е министър на вътрешните работи след като на 24 април 2008 замества на поста Румен Петков.