Станишев поиска прошка за направените грешки

Не мога да допусна заради мои грешки, моята партия да понесе негативи, заяви той на Националния конгрес на партията

27.07.2014 | 12:28 Редактор: Мариета Иванова
Станишев поиска прошка за направените грешки

„Знам, че много хора не ни вярват днес и – да, заради случката с Пеевски”, заяви при откриването на 48-ия Конгрес на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че оттеглянето му от лидерския пост не е бягство и че поема отговорност.

Още по темата

„Не мога да допусна заради мои грешки, моята партия да понесе негативи. Смятам, че така постъпват лидерите. Хората могат да простят, ако си взел грешно решение, но не и ако не взимаш решение. Ако съм сгрешил, простете ми”, заяви Станишев.
Той призова да социалистите да покажат, че в политиката има морал, за да могат да излязат „пречистени, когато поискат доверието” на избирателите на парламентарните избори след няколко месеца.

По думите му БСП е показала сила, когато са започнали протестите миналата година. Левицата била преодоляла и „последния си комплекс от прехода”. – „Винаги падаме от власт под натиска на улицата”, заяви Станишев.

Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт, посочи още той. –„ Знаем, че като излезем в опозиция, пак ще спечелим доверието на хората”.

Станишев посочи и постиженията на управлението на Кабинета „Орешарски”, сформиран с мандата на БСП. Той  отбеляза, че за краткото време на власт са реализирани социални политики- като увеличаване на майчинските за отглеждане на дете и на пенсиите.

Дългогодишният лидер на левицата подчерта, че България може да бъде променена след два мандата самостоятелно управление на БСП. Той посочи, че е наясно колко трудно реализуемо е това, но и че левицата никога няма да има достатъчно подкрепа, ако не поиска да управлява самостоятелно.

„Отказваме и повече няма да правим компромиси, които са безпринципни. Не можем, не искаме и не допуснахме управлението да бъде завладяно от други сили”, заяви Станишев.

По думите му идването на власт на ГЕРБ няма да промени живота към по-добро.  Станишев обвини още АБВ за загубата на гласове на евроизборите. Той обаче не изключи възможността за коалиция между двете партии с цел противопоставяне на ГЕРБ.

Станишев сподели още, че е в политиката заради доброто и злото, както и че вярва, че доброто ще победи.

Той обяви, че има намерение да се кандидатира  за лидер на европейските социалисти и изрази надежда да бъде подкрепен от БСП.