Орешарски: Въведохме данък "слънце", за да спасим НЕК

Бизнесът обаче се оплака от липсата на диалог при въвеждането на таксата.

16.01.2014 | 16:35
Орешарски: Въведохме данък

20-процентната такса за производителите на електричество от възобновяеми източници е въведена, за да оцелее Националната електрическа компания (НЕК). Това стана ясно от изказване на премиера Пламен Орешарски на среща с Американската търговска камара.

Представители на бизнеса обаче попитаха премиера защо таксата не е въведена след диалог с бизнеса. Информиран съм, че енергийните институции неколкократно са обсъждали енергийните баланси.

"Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор. Таксата не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други европейски страни", посочи премиерът.

„Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии. Оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система“, каза той.

Представители на бизнеса отбелязаха, че едва ли тази такса ще реши проблема на НЕК, а и едва ли ВЕИ са причина за проблемите в енергетиката. В сектора заетите са около 10 000 души.

ВЕИ-централите основно са малки и средни предприятия, които плащат високи лихви по взети кредити и трудно ще се справят с таксата, коментираха представителите на бизнеса.

„Не зная колко назад да се върна. Да не почвам от 2008 г., но ще се фокусирам върху 2012 година, когато безконтролно до мрежата е допусната огромна мощност, която сигурно ни прави водещи в Европа. Сега България изпълнява ангажимента си по стратегията Европа 2020“, каза още Орешарски.

Още икономически новини четете в Investor.bg