Депутатите решиха да отложат създаването данъчна полиция

Координацията между полицията и Агенция „Митници“ се подобрява, увери финансовият министър Петър Чобанов.

29.11.2013 | 16:53
Депутатите решиха да отложат създаването данъчна полиция

Създаването на данъчна полиция се отлага. Това стана след като депутатите отложиха гласуването за втори път на спорните точки от промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, за да ги прецизират.

С друга промяна депутатите решиха на фискален контрол да подлежи движението на всички стоки с висок фискален риск. Предстоят и други промени като например- до месец Агенция „Митници“ да заработи с нов устройствен правилник. По всяка вероятност ще се въведе и 20 % такса върху приходите на производителите на ВЕИ енергия.

Според опозицията отделни  текстове от предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс  влизат в противоречие с вече подписани от страната ни международни конвенции, свързани с превоз на стоки. Същото мнение изрази и бившият транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев. 

Спор в пленарната зала предизвика и разпоредбата, според която шофьорите ще бъдат задължени да декларират пред ново звено за фискален контрол данни за стоката, която превозват.

Освен пресичане на канала за източване на ДДС  при вътрешнообщностната търговия, съвсем скоро управляващите ще предприемат и стъпки, с които се цели преструктуриране на работата в някои звена в Агенция „Митници“.

По думите на финансовия министър Петър Чобанов през последните години координацията между МВР и Агенция „Митници” не е била особено добра и това е станало ясно от интервю на шефа на агенцията Ваньо Танов. Чобанов подчерта, че оттук нататък координацията само ще се подобрява. Той коментира и друга промяна, според която производителите на ВЕИ енергия  ще трябва да плащат 20 % такса върху приходите.

„Тази такса  ще се отрази на бизнеса като всяка такса, която отнема част от приходите на бизнеса, и ще намали техните приходи. Ако разглеждаме нещата от чисто фискална гледна точка, таксата върху енергията, произведена от ВЕИ, ще увеличи приходите в бюджета,“ коментира Чобанов.

По думите на енергийния министър Драгомир Стойнев производителите на ВЕИ енергия не трябва да се притесняват, защото чрез  въвеждането на тази такса от 20 % върху печалбите ще намали корпоративния данък, който те плащат.