Съдия по делата „САПАРД” и „Октопод” е разследвана от Македония

Румяна Ченалова е обвинена в източване на милиони левове и злоупотреба със служебно положение.

14.03.2013 | 12:20
Съдия по делата „САПАРД” и „Октопод” е разследвана от Македония

Срещу съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд (СГС) се води двугодишно разследване в Македония и може да бъде привлечена като обвиняема, каза Ясен Тодоров, председател на комисията по „Професионална етика и превенция на корупция” към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Ченалова е разследвана за злоупотреба със служебно положение през 2004, когато е била адвокат и за измама с над 2 млн. лева. Властите в Македония са започнали разследване преди 9 години за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро у нас - на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Според разследващите Румяна Ченалова, която по онова време е адвокат, е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. Според документи, Bighar организирала внос на цигари от Китай до България.

От ВСС са изискали информация, затова на какъв етап се намира производството и са установили, че предстои да се реши дали да бъде привлечена като обвиняема или да се прекрати. Ако бъде обвинена, за Ченалова предстои отстраняване от длъжност.

Етичната комисия разбира за действията в Скопие, след като започва работа по даден сигнал срещу нея, за работата й по делото „САПАРД”, където основни подсъдими бяха Марио Николов и Людмил Стойков.
Румяна Ченалова гледа едно от двете дела за пране на пари, като осъжда почти всички по него, но след това Софийски апелативен съд отменя присъдата. Междувременно кориците на делото се е появява пълномощно, което представя Ченалова и като адвокат на един от обвиняемите – Лазарина Георгиева.

"Има пълномощно, написано на машина, но как то е закрепено на корицата на един от томовете по делото, никой не може да установи. Това пълномощно не е прилагано по време на досъдебното производство. Безспорно е установено, че Ченалова никога не е била защитник в това производство", коментира Ясен Тодоров.

В момента тя продължава да работи в СГС по делото „Октопод”, където е подсъдим Алексей Петров. Ако бъде отстранена, то делото ще трябва да започне отначало и с нов съдия. Освен това Ченалова ръководеше и процеса „Соло”, в който оправда Илиян Тодоров, подсъдим за двойно убийство. След разкритието, че е поддържала връзки с Красимир Георгиев – Красьо Черния, е наказана с понижаване в ранг.